Тази седмица евродепутатите ще обсъждат създаването на над 5000 зони

...
Тази седмица евродепутатите ще обсъждат създаването на над 5000 зони
Коментари Харесай

Евродепутатите гласуват за безплатен интернет на над 5000 места в Европа

Тази седмица евродепутатите ще разискват основаването на над 5000 зони с безвъзмезден безжичен интернет на публични места. Системата за идентифициране за всички тях би трябвало да бъде единна и е част от опитите за основаване на дигитален съюз, оповестяват от пресслужбата на Народното събрание.

Европейското финансиране за проекта ще би трябвало да бъде разпределено на уравновесен географски принцип на първите претенденти до изчерпването на средствата. Бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за интервала 2017 — 2019 година, а концепцията е до 2020 година броят на градовете и селата, участващи в схемата, да стигне сред 6000 и 8000.

" Възможността всеки да се възползва от връзката значи, че не би трябвало да има значение къде живеете или какви са приходите ви. Ето за какво през днешния ден предлагаме до 2020 година да осигурим безвъзмезден достъп до безжичен интернет на най-посещаваните публични места във всяко село и всеки град в Европа ", сподели в своята Реч за положението на Съюза ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през 2016 година

Схемата WiFi4EU ще бъде налична за органи от обществения бранш — по принцип локални общини, библиотеки, здравни центрове и други Чрез нея ще бъдат финансирани разноските за съоръжение и инсталиране (точки за интернет достъп), а бенефициерът ще заплаща за свързването (абонамент за интернет) и поддържането на оборудването в положително положение за интервал от най-малко 3 години.

Схемата WiFi4EU ще бъде осъществена посредством опростени и небюрократични процедури, като онлайн заявки, заплащания с ваучери и облекчени условия за мониторинг.

Подборът на плановете ще става по реда на тяхното постъпване. Организаторите на планове, кандидатстващи по схемата, би трябвало да оферират да се оборудват места, в които не съществува обществено или частно предложение на точки за безвъзмезден достъп до Wi-Fi с сходни характерности. Очаква се първата покана за планове да бъде отправена към края на 2017 година или при започване на 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР