Тази седмица една от най-големите сделки в историята на гейминга

...
Тази седмица една от най-големите сделки в историята на гейминга
Коментари Харесай

Sony се надява Activision да спази обещанието си за многоплатформени издания

Тази седмица една от най-големите покупко-продажби в историята на гейминга посредством придобиването на Activision Blizzard от страна на Microsoft за $68.7 милиарда. Новината беше колкото непредвидена за мнозина, толкоз и разумна за други. Години наред към този момент Microsoft надгражда над позициите си в света на видеоигрите, откакто дълго време те като че ли бяха позабравили своите гейм упоритости. Но с идването на Сатя Надела отпред на Microsoft и най-много на Фил Спенсър, като началник на Xbox звеното, компанията съобщи сериозна упоритост за доминация в гейм пространството. Успехът на Xbox One, появяването на абонаментната услуга Game Pass, реализацията на клауд гейминг плана xCloud, привличането на доста гений и експертиза с придобиването на студиа, като Mojang, Obsidian Entertainment, закупуването на Zenimax Online Studios, с което получиха достъп до Bethesda, id Software, Arkane, Tango Gameworks и MachineGames – всички те обединени под шапката на новосформираното Xbox Game Studios, а в този момент и Activision Blizzard. Няма да е пресилено да кажем, че сходен колос в гейм промишлеността не е имало.

Какво обаче значи всичко това за така наречен „конзолни войни“ на Microsoft със Sony и за бъдещето на PlayStation? Ами пазарът – цената на акциите на компанията понижа незабавно с съвсем 13%, в резултат на което Sony единствено за ден загуби $20 милиарда. И в случай че би трябвало да влезем в ролята си на песимисти, то умерено може да предположим, че това е едвам началото. Коментарът по договорката на Microsoft с Activision на самите Sony не закъсня. От компанията обявиха, че се надяват Activision и Microsoft да „играят честно“ и игрите на първите да продължат да бъдат издавани за голям брой платформи, разбирай за PlayStation.

„Очакваме, че Microsoft ще се придържа към договорните съглашения и ще продължи да пази игрите на Activision мултиплатформени“, цитират тази седмица „Уолстрийт джърнъл“ представител на Sony. Самите Activision дадоха да се разбере, че не има намерение да отстранява свои игри за други платформи вследствие на договорката, като във импортиран за американската Комисия по скъпите бумаги и тържищата документ декларират, че ще уважат всички сегашни свои съглашения след затваряне на договорката.

„Подобно на договорката на Microsoft по придобиването на Minecraft, ние нямаме желание да отстраняваме наличие от други платформи, за които то към този момент е излязло“, твърдят Activision.

GamesIndustry.biz напомнят, че след придобиването на ZeniMax, Microsoft почетоха някои ангажимента за някои към момента неизлезли заглавия, като да вземем за пример Deathloop, както и Ghostwire Tokyo. Но три от бъдещите огромни игри на Bethesda няма да се появят за платформата на PlayStation – Redfall, Starfield и The Elder Scrolls 6.

Самият Спенсър се появи в Twitter, с цел да успокои духовете. „Имах няколко хубави диалога с шефове в Sony. Потвърждавам желанието ни да уважим всички съществуващи съглашения, важащи все още на придобиването на Activision Blizzard и желанието ни да запазим Call of Duty за PlayStation. Sony е значима част от промишлеността ни и ние почитаме нашите взаимоотношения“, написа той.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР