Тази седмица е решаваща за френската десница, пет месеца преди

...
Тази седмица е решаваща за френската десница, пет месеца преди
Коментари Харесай

Решаваща седмица за десницата във Франция

Тази седмица е решаваща за френската десница, пет месеца преди президентските избори във Франция, заяви Франс прес.

От една страна партията Републиканците ще разгласи своя претендент за президент. Днес стартира нейният онлайн конгрес. От друга страна крайнодесният полемист Ерик Земур през вчерашния ден разгласи, че ще се кандидатира за президентския пост. Всичко това се случва на фона на една разпокъсана левица и една засилила позициите си последна десница, отбелязва организацията.

Републиканците, които са наследници на голисткото придвижване след края на Втората международна война, което беше и главната партия, управлявала страната през Петата република, ще излъчат своя претендент за президент в събота, в последния ден от партийния конгрес, който протича в онлайн формат поради пандемията. Първият тур на изборите е на 10 април следващата година.

В борбата за президентската номинация на Републиканците взе участие Ерик Сиоти, народен представител и някогашен ръководител на департаменталния съвет на Алп Маритим. Той се нарежда по-вдясно в самото дясно пространство и би бил конкуренция на лидерката на крайната десница Национален общ брой Марин Льо Пен и естествено на Земур. Ако Сиоти бъде номиниран, то в крайнодясното пространство ще има по-голяма конкуренция, трима претенденти ще си оспорват гласовете на крайнодесните последователи и всичко това би било от изгода за Еманюел Макрон и неговото вероятно преизбиране.

Но в случай че Републиканците изберат един по-центристки претендент като Ксавие Бертран, Валери Пекрес или Мишел Барние, то обстановката за Макрон се усложнява. Бертран е бил в предишното министър на труда и на опазването на здравето. Сега е ръководител на районния съвет на О Дьо Франс. Валери Пекрес е била в предишното министър на висшето обучение и науката, на бюджета и държавен представител, а в този момент е ръководител на районния съвет на Ил Дьо Франс, в който влиза и Париж. Мишел Барние беше основен договарящ на Брюксел за Брекзит. Тримата разчитат на опита си в две посоки - административно ръководство, министерска или европейска кариера.

Допитване, оповестено в неделя, преди да стане ясно кой ще е претендентът на десницата, сподели, че в случай че Бертран е претендент на Републиканците, той ще има по-добър резултат на първия тур на президентските избори спрямо Барние и Пекрес. Той би получил 13 %, до момента в който Барние и Пекрес ще имат към 10 %. На първо място би излязъл Макрон с 25 %, пред Марин Льо Пен с 19 % и Земур с 14-15 %. Когато Републиканците разгласят кой е техният претендент процентите в допитванията може да се трансформират.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР