Тази реплика проф. Димитров произнесе в ефира на бТВ. На

...
Тази реплика проф. Димитров произнесе в ефира на бТВ. На
Коментари Харесай

Божидар Димитров разгневи Панагюрище заради Райна Княгиня

Тази имитация проф. Димитров произнесе в ефира на бТВ. На въпрос "Кои са трите велики дами в българската история? " професорът уточни преди всичко баба Неделя и добави:

"Няма да кажа Райна Попгеоргиева, тъй като е ушила единствено едно знаме. Не е доста, въпреки че се е държала доста твърдо. "

След тази имитация последва остра реакция от страна на кмета на Панагюрище в обществените мрежи, както и голям брой мнения, съобщи БНР.

Само за един час постът на кмета Никола Белишки беше споделен от стотици консуматори на Facebook. Коментарите не престават. Повечето са остри, някои даже са крайни.

Панагюрци са безапелационни, че проф. Божидар Димитров би трябвало да сервира извиненията си към всички българи поради опита да омаловажи делото на Райна Княгиня и Априлското въстание.

"Начинът, по който той се изрича, за мен е най-малкото афектиран. Всеки работлив българин би трябвало да знае какво е направила Райна Княгиня ", съобщи Никола Белишки.

"Ушила е това знаме, само че преди този момент е целунала кръста и Евангелието и се е заклела със страшната клетва „ Свобода или гибел “. И освен го е ушила, а го е и развяла, сама, по личен избор ", разяснява кметът.

Никола Белишки написа още:

"Представете си я към този момент в свободна България. Вдовица на 42 години. С пет деца – отглежда ги сама. Бедна, болна поради жестоките побои, които е понесла, обикаляща из софийските квартали, с цел да акушира.... Тя имала и една фантазия – България да има болница за женското здраве, профилирана болница. "

Според кмета на Панагюрище Райна Попгеоргиева е първата дипломирана българска акушерка. Тя събирала пари за основаването на профилирана болница за женско здраве и с помощта на нея и поддръжката на авторитетни хора, на чиито дами и деца е помогнала, е основан "Майчин дом ", показва още кметът Белишки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР