тази пролет ще получат около 3 000 евро, завещани им

...
тази пролет ще получат около 3 000 евро, завещани им
Коментари Харесай

Котките на Ермитажа получиха наследство от френски меценат

тази пролет ще получат към 3 000 евро, завещани им от френски филантроп, заяви прессекретарят на музея Мария Халтунен, представена от РИА Новости.
Пред декември шефът на Ермитажа Михаил Пиотровски описа за французин, който загатнал в наследството си котките на музея, на които оставил „ скромна сума ”. Средствата евентуално ще бъдат изразходени за ремонт на подземните пространства на музея, където живеят животните.
 Сайт дефинира Ермитажа за най-хубавия музей в Европа за 2014 година Сайт дефинира Ермитажа за най-хубавия музей в Европа за 2014 година
Класация на туристическия уебсайт TripAdvisor дефинира музеят Ермитаж в Санкт Петербург за най-хубавия музей в Европа. Информацията съобщав...
Както посочи Халтунен, сега завършва стадият на приемане на наследството. За да стигнат парите до котките, преди този момент би трябвало да бъдат платени нужните налози във Франция.
Все още не е взето дефинитивно решение за изразходването на средствата, само че Ермитажът продължава да счита, че е добре да ги похарчи за ремонт на обиталището на котките, които сега наброяват 50.
Историята на котките на Ермитажа датира от началото на ХVIII век, когато занесъл в Зимния замък донесен от Холандия котарак. По-късно императрица Елизавета Петровна издава „ Указ за изпъждане на котките на двора ”. Екатерина Велика – основателката на Ермитажа, предоставила на котките статут на охранители на картинните галерии.
Традицията да се държат котки в картинните галерии за отбрана от гризачите е нарушена единствено един път – по време на блокадата на Ленинград. След края на Втората международна война котките станали десетки, а в музея била проведена специфична работа за обгрижване на тези „ сътрудници ”. В момента в подземията на Ермитажа живеят към 50-60 котки.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР