Тази омраза, мотивирана от антибългарската идеология на македонизма, няма място

...
Тази омраза, мотивирана от антибългарската идеология на македонизма, няма място
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки сезира ЕК за гаврата на гроба на Гоце Делчев и посегателството над културния център в Битоля

Тази ненавист, стимулирана от антибългарската идеология на македонизма, няма място в Европейски съюз!

Повод за сигналите на българския представител в Екологичен потенциал и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки са три скандални вандалски акта, случили се в рамките единствено на няколко дни. Първият – откъсването на лентите с българското знаме от венците, поднесени от българската делегация и от представители на сдруженията на българите в Македония на 4 февруари на саркофага, в който се намират костите на Гоце Делчев в двора на църквата „ Свети Спас “ в Скопие. Това е незабравим за историята ни ден, в който се навършиха 150 години от рождението на именития челник.

Този ден ще остане в историята на връзките сред България и Македония и със скандалното държание на новата власт от другата страна на границата.

Според Договора за добросъседство, другарството и съдействието сред Република България и Република Северна Македония би трябвало да бъдат проведени взаимни празнувания на личностите от общата ни история. За страдание, северномакедонските ръководещи не проведоха такова, напомня обстановката Джамбазки.

В писмото си той акцентира също, че макар следващия отвод за съблюдаване на Договора от страна на Македония, българска държавна делегация, предвождана от външния министър Теодора Генчовска, уважи паметта на героя.

От фрагменти, публикувани в обществените мрежи, обаче излиза наяве, че с изключение на освиркванията по време на церемонията проведена група хора са протегнали ръка по този жесток метод, като са откъснали демонстративно лентите с българския байрак от поднесените венци – дейности, избрани от българския евродепутат като ненавист, стимулирана от антибългарската идеология на македонизма. А от външното министерство на Македония просто като „ случай “.

В същото време, единствено няколко дни по-късно е разрушен прозорец в дома на секретаря на българския културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля. А преди този момент „ случай “ претърпява и колата на Добре Митрев – ръководител на сдружението за Македоно-българско другарство.

Убеден съм, че (както всеки път) причинителят ще остане незнаен, а случилото се ще бъде отдадено на вандализъм. Но дали това в действителност е по този начин, риторично задава въпросите си заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и напомня, че:

Налаганият от десетилетия македонизъм и до ден сегашен има своите изразители във властта. Политици и общественици го предизвикват, употребявайки езика на омразата по отношение на България и българите. Именно това, примесено с фалшификациите на историята, където българите са представяни като „ татари “ и „ окупатори “, способства за враждебността по отношение на всеки декларирал себе си като българин от Македония.

Всички тези показателни събития са повода и за изпращането на две писма от страна на евродепутата Ангел Джамбазки до Европейската комисия с няколко въпроса.

– Смята ли Европейската комисия, че случилото се е в духа на европейската интеграция?

– Следи ли Европейската комисия зачестилите нарушавания на Договора за добросъседство, другарство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония?

– Одобрява ли Европейската комисия езика на омразата, употребен от политици и общественици в РСМ, който дава отражение в дейностите, разказани нагоре?

– Ще бъдат ли взети поради закононарушенията, осъществени от ненавист против жители с българско съзнание в идващия отчет по отношение на напредъка на Северна Македония?

– Как счита Европейска комисия да отбрани човешките права на българите в Северна Македония?
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР