Тази нощ неизвестни лица са проникнали в Културно-информационния център на

...
Тази нощ неизвестни лица са проникнали в Културно-информационния център на
Коментари Харесай

Посегателство срещу Културно-информационния център на България в Скопие

Тази нощ незнайни лица са проникнали в Културно-информационния център на България в центъра на Скопие. Няма забележими следи на централната фасада на офиса. В момента се прави оглед от полицията.

Министерство на външните работи на България излезе с изказване във връзка случая:

" През нощта на 15 против 16 март 2023 година, незнайни лица са проникнали в постройката на Културно-информационния център на България в Скопие, Република Северна Македония. При случая са нанесени материални вреди на задната стена на помещението, което беше отрито на 25 ноември 2022 година Независимо от мотивацията на причинителите, закононарушението е посягане против самата българска страна, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за разкриване на Културно-информационните центрове от 2003 година, двете страни са поели ангажимент да подсигуряват естественото действие на културно-информационните центрове в двете столици. Това се показва в изказване на представителя на Министерството на външните работи (МВнР).

На среща през днешния ден в Министерство на външните работи, шефът на дирекция „ Югоизточна Европа " Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна угриженост от обстоятелството, че това закононарушение се случва в изискванията на продължаваща антибългарска акция в Република Северна Македония, в това число серия от набези против организации на локалните българи, за което към момента няма дейно правосъдие и санкции. Ваня Андреева акцентира упованието на българската страна, институциите на Република Северна Македония, освен да открият причинителите на това закононарушение, само че също по този начин ясно да показват, че такива похищения против представителства на България са безусловно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата суровост на закона.

От изключително значение е да не бъде позволено опазване на чувството за безотговорност на причинителите на сходни прояви, за което има значение както ефикасното правосъдие, по този начин и създаваният от политиците публичен разказ, се показва още в изказването. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР