Тази неделя в Солун ще се проведе информационен ден за

...
Тази неделя в Солун ще се проведе информационен ден за
Коментари Харесай

В Солун ще се проведе информационен ден за българската общност по въпроси, свързани със социалното осигуряване



Тази неделя в Солун ще се организира информативен ден за българската общественост по въпроси, свързани със общественото обезпечаване. Организатори са Службата по трудовите и обществени въпроси на Министерството на труда и обществената политика към посолството на България в Атина и Национален осигурителен институт. Експертите ще дават информация и ще съветват българската общественост по процедурите и практическите въпроси, свързани с преместването на застрахователен стаж, за разнообразни осигурителни опасности, от една страна в друга. Консултациите ще бъдат главно ориентирани към процедурите при пенсиониране при насъбран застрахователен стаж допълнително от една страна членка на Европейски Съюз, както и за потреблението на застрахователен стаж, за други опасности като безработица, болест и майчинство.

Инициативата ще се организира тази неделя, от 9.00 часа до 12.00 часа. Крайното време е условно. То ще бъде продължено, в случай че има искащи, сподели Чавдар Агайн, който завежда консулската работа в Солун. Той посочи:

„ Този съвещателен ден ще разисква съответни проблеми на всички, които се интересуват и имат някакъв съответен въпрос по тези тематики. Ако би трябвало някакво разяснение за общите положения, ще бъде направено, само че концепцията е да се помогне за съответни обстановки на българите “.

Агайн сподели, че не са редки позвъняванията и визитите в консулството от страна на българи, живеещи там.

„ В Атина има специфична работа по обществени и трудови въпроси, където сътрудника е зает извънредно с тази тема и отговаряме на всичко. Поне се стараем, доколкото ни разрешават опциите “.

Най-често срещани проблеми са чисто процедурните разминавания сред гръцката и българската система.

„ Те има разнообразни правила по признание на разнообразни документи, оценяване на разнообразни фактори, свързани с приемането на осигуровки, пенсии, майчинство. Трябва да се гледат европейските регламенти. За страдание българите нямат доста добра осведоменост по тези въпроси “.

В звуковия файл можете да чуете изявление на Валерия Николова с Чавдар Агайн
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР