Тази неделя в село Очин дол се проведе 13-то издание

...
Тази неделя в село Очин дол се проведе 13-то издание
Коментари Харесай

Над 50 колектива взеха участие във фолклорния събор „Де е българското“

Тази неделя в село Очин дол се организира 13-то издание на Националния фолклорен събор „ Де е българското “. Туристическият комплекс „ Дядо Йоцо гледа “ бе център на българщината и традициите с присъединяване на над 50 читалищни колективи и самостоятелни реализатори от четири области: Враца, Монтана Плевен и Ловеч.
Фолклорният събор бе открит от най-малкият участник в тазгодишното издание – 4-годишната Сиана Тодорова, обучавана от художествения началник Ваня Кръстева от НЧ „ Искър-2004 “ – с. Зли дол и продължи с изяви на деца от всички детски градини от общината.
Кметът на общината инж. Генади Събков поздрави участниците и гостите във фестивала.
„ Днес, за всички нас присъстващи тук, е страховит празник освен поради прелестното време и чудесните реализатори, а на първо място тъй като ние всички участваме в един открит урок по българщина и родолюбие. Благодаря ви за наличието и позитивната сила, която всеки един от вас излъчва в този празничен ден. И когато си задаваме въпроса „ Де е българското “ отговорът е явен. Днес българското е тук – в Очин дол, тъй като силата, която излъчваме, значи България. Означава, че обичаме нашите обичаи и почитаме своето минало и сме с големи очаквания за нашето бъдеще. Деца демонстрираха благоприятни условия, гений и любов към родината. Аплодираме ги и им се възхищаваме. Без тези обичаи, без чувството за българщина няма да я има България. Затова България е там, където има и един българин. “
Народната певица Йорданка Варджийска зарадва участниците и гостите на фестивала с осъществявания на обичани песни на доста генерации българи.
Повече от 10 часа на фона на прелестния планински фон ехтеха български национални песни и се виха кръшни хора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР