Тази неделя стартира новият сезон на „Библиотеката“. Предаването е с

...
Тази неделя стартира новият сезон на „Библиотеката“. Предаването е с
Коментари Харесай

Библиотеката“ започва в нов ден и час, в ново студио и с нови рубрики

Тази неделя започва новият сезон на „ Библиотеката “. Предаването е с нова визия, ден и час - всяка неделя от 15:30 ч.

Водещ и продуцент на предаването е Анна Ангелова:

„ Местим се в най-спокойния ден от седмицата, тъй като имаме вяра, че книгите заслужават изключително внимание. Нашето мото е „ Библиотеката - място за книги, хора и хрумвания “, а нашата цел - да разширяваме и да надграждаме това пространство, съчетавайки класическо и съвременно. Стремим се към разнообразно, динамично наличие и визия, подобаващи както за одобрената ни публика, по този начин и за привличането на нова.

Нашият един час в ефира е нашето бягство от политическата седмица, само че в същото време и опит да преосмислим времето, процесите и историята посредством книгите. Затова, дружно с целия екип, се стремим към един телевизонен час, изпълнен с уют и смисъл за публика от зрели, мислещи, четящи, пътуващи, виждащи и мечтаещи хора. “

Предаването стартира и няколко нови рубрики, първата от които е „ Писма от Чикаго “ с журналиста Симеон Гаспаров. Той ще ни споделя за литературния живот оттатък океана, като ни показва емблематични пространства и ни среща с персони, които трансформират езика, средата и настройките. „ Писма от Чикаго “ е нашият метод да градим връзки със света, само че и да не забравяме кои сме ние. “, добавя Анна.



Запазват се рубриките „ Литературни разходки “ и „ Какво чете… “, както и тематичните модули „ Музикална библиотека “ и „ Кино библиотека “.

„ Освен това ще сложим фокус и върху научна, научно-популярна и икономическа литература. Ще организираме и специфични тематични броеве, отдадени на персони, творби и събития. “

Предаването ще продължи да се ангажира и с значими публични тематики и диспути, да провежда полемики и да споделя начинания и дела, свързани с четенето, книгите и образованието.

„ Работим по още доста нови хрумвания за визията и наличието, които следва да осъществяваме в идващите няколко месеца. Щастлива и признателна съм, че сега работя стимулирани хора, съидейници, с които споделяме обща сила и дух, с които преодоляваме провокациите дружно и постоянно търсим път към по-малкия компромис, макар компликациите. Има нещо магично в това да се работи по цели нощи и никой да не се оплаква, тъй като „ концепцията “ е по-голяма от „ чиновника “. Благодарна съм на всички за професионализма и вдъхновението. “, добавя Анна Ангелова.

Първият брой на предаването е отдаден на 700-годишнината от гибелта на „ бащата на италианския език “ – Данте Алигиери. Годишнина, която светът ще означи на 14 септември. Една от самодейностите е творбата „ Божествена комедия “ да бъде изпратено в Космоса.

За езика, преводите и връзката на „ Божествена комедия “ със модерна България, Анна Ангелова ще беседва с преводачката от италиански Дария Карапеткова и литературният специалист Йордан Ефтимов.



Жаклин Вагенщайн пък ще открехне завесата към тазгодишното издание на кино-литературния фестивал „ Синелибри “, който ще се организира също под мотото „ Божествена комедия “.



В студиото ще взе участие и журналистът бежанец Симеон Гаспаров, който показва своята нова книга „ Ефектът на езерото. Упражнения по рокендрол откровения “ и новата графа в „ Библиотеката “ – „ Писма от Чикаго “. Самият Гаспаров също е бил въодушевен да написа от Данте и един от литературните му герои носи името на безконечния стихотворец.

“Предстои ни година, в която от ден на ден ще ценим времето за четене, по тази причина разчитаме на пълноценната работа и съдействие с библиотеки, издателства, писатели, художници и всички, за които #четенетоЕважно.

Последвайте „ Библиотеката “ в обществените мрежи Фейсбук, Instagram или пишете на имейл [email protected]
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР