Тази неделя, 21 май, в 9 ч. сутринта ще бъде

...
Тази неделя, 21 май, в 9 ч. сутринта ще бъде
Коментари Харесай

Деветият „Маратон на приятелството“ е тази неделя в Плевен

Тази неделя, 21 май, в 9 ч. сутринта ще бъде даден старт на деветото издание на „ Маратон на другарството “ в Плевен. Състезанието, което е един от дребното маратони в страната, се трансформира в най-голямото и цветно спортно събитие за района. Тази година то още веднъж дава поръчка да притегли стотици участници в необятен възрастов диапазон. Сред записалите се за другите дисциплини са хора от над 16 страни, ситуирани на 5 континента. Очаква се на старта да застанат представители на Австралия, Беларус, Англия, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Индия, Нова Зеландия, Украйна, Румъния, Съединени американски щати, Шри Ланка, Франция, Южна Африка и, несъмнено, България.
 Освен с разнороден генезис, участниците в надпреварата впечатляват и със своята възраст. Най-младите, които ще се включат в специфичния формат Fun Run Kids, се чака да бъдат едвам 4-5-годишни, а най-възрастният, записал се освен това за предизвикателната отдалеченост от 42,2 км – е на рекордните за събитието 86 години.
„ Създадохме обичаи за девет години и Плевенският маратон на другарството се трансформира в фамилно събитие и празник. Очакваме рекорден брой деца за Fun Run Kids, като единствено от главно учебно заведение „ Васил Левски “ в града към този момент над 120 деца са се записали за присъединяване в кроса. Park+, ориентирано към разпространение на здравословния деен метод на живот и приобщаването на хората с увреждания, ще предложи още по-богата и разнообразна стратегия с игри навън за дребни и огромни, от баскетбол и волейбол, мини футбол, тенис на маса до федербал, игри с кегли и доста други развлекателни действия. В маратонските дистанции има участници от над 16 националности и обичайно огромна група спортисти и другари от Румъния. И тази година с дарения ще подкрепим програмата „ Готови за триумф “ на фондация BCause и ще осигурим стипендия за студент в Медицински университет, Плевен “, добавя за събитието Станимира Георгиева от „ Айс-Оупън “, която е съорганизатор на маратона.


Важни цели на маратона са той да предизвиква дейния метод на живот, да  притегля фенове на спорта в районния северозападен град, както и да разпространява Плевен като атрактивен спортен-туристически център. Събитието тази година се организира в седмицата на празника на Плевен (15 май) и обичайно получава мощна поддръжка от локалните управляващи, както удостоверява и заместник-кметът на града Стефан Милев: „ За своите осем издания до момента „ Маратонът на другарството “ в Плевен се утвърди като огромно и вдъхновяващо събитие и по тази причина Община Плевен с наслада го поддържа. Около 400 дребни и огромни състезатели, които вземат участие годишно, основават същински състезателен празник за нашите съграждани. Вярвам, че и за тях е наслаждение и приятност маршрутът, който Плевен предлага – в централната част и измежду естествените хубости на парк „ Кайлъка “. За нас събитието е значимо надалеч освен в състезателен аспект. Оценявам извънредно високо включването на деца и възрастни с увреждания като доброволци на събитието, взаимното приятелското отношение и споделените страсти сред тях, състезателите и феновете. Убеден съм, че всичко това води до позитивни публични настройки към хората със специфични потребности и опция за пълноценно обществено другарство. “
Откриването на деветия „ Маратон на другарството “ в Плевен ще стартира в 8:45 ч. на 21 май на сцената на централния площад „ Възраждане “. Точно в 9:00 се чака да бъде даден старт за участниците в маратона и полумаратона, пет минути по-късно за 10,55 км и щафетата, а в 9:07 ч. – за 3-километровия всеобщ кроса „ Аз мога “. Детското съревнование Fun Run Kids е разграничено по възрастови категории и ще стартира в 9:25 ч. За 10:30 ч. е планувано награждаване на спечелилите от Fun Run Kids и всеобщия крос „ Аз мога “, а след 13:30 ч. се чака на сцената да се появят и призьорите от останалите дистанции. Между 10:45 и 13:30 ч. в зелените площи към старт-финала и на сцената всеки искащ ще може да се включи в игрите навън Park+.



Регистрацията за присъединяване в деветия маратон в Плевен е отворена онлайн на уеб страницата plevenmarathon.com до 17 май или до привършване на квотата. За децата, които се включат във Fun Run Kids, за всички участници в 3-километровия всеобщ крос „ Аз мога “,  за хората с увреждания, както и за ветераните на възраст над 60 години уредниците оферират гратис записване.

Деветият маратон в Плевен се провежда от водещи фондации и обществени предприятия в България, чиято съществена задача е да поддържат хора в неравностойно състояние и с разнообразни качества: „ Айс-Оупън “, фондация „ Светът на Мария ", Фондация „ Сошъл Фючър - Jamba ”, Национален алианс за обществена отговорност, в партньорство с Община Плевен, Семеен кодекс Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални усложнения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с поддръжката на доста компании, за които корпоративната и обществена отговорност, приносът към построяването на обективна обществена среда и стабилно бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

Повече информация за Маратон Плевен:
уеб страница
Фейсбук страницасъбитието във Facebook
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР