Тази книга е антибългарска, от 1885 г - пример за

...
Тази книга е антибългарска, от 1885 г - пример за
Коментари Харесай

Българите такива, каквито са

Тази книга е антибългарска, от 1885 г - образец за подправени вести.

Начало: 18:00 ч..

Място: ул. " Врабча " 23.

„ … От всички раси, населяващи Югоизточна Европа, българите са минимум почтени и най-неприятни. Противни на външен тип, жестоки и злокобни по природа, извънредно безчовечен и безпощадни в отношението си към своите мюсюлмански съседи, българите не заслужават съчувствие… “

За „ Българите такива, каквито са “:

„ Брошурата „ Българите такива, каквито са “, издадена в Лондон през 1885 година, е характерен образец за поднасяне на подправени вести. Този политически пасквил отразява реакцията в някои консервативни среди на Англия от осъществената в Пловдив на 6 септември 1885 година революционна акция – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Основният претекст е основаване на напълно отрицателен облик на българите, неведнъж ударение на всевъзможни техни негативни качества.

Характерно за обявата е манипулирането с обстоятелства и изказвания, има груби фактологически неточности, изкривяване на хронологията на събитията, освен занемаряване на положителния звук, само че и явното отвращение да се познава един народ.

Текстът „ Българите такива, каквито са “ е един дребен образец за груба историческа нечиста сделка, който обаче би трябвало да се познава. Брошурата е удостоверение за това по какъв начин в огромната политика на Великите сили ползите на дребните страни нямат никаква стойност. "

Николай Поппетров, историк
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР