Тази килимарска работилница представя не типа домашен хоризонтален стан, а

...
Тази килимарска работилница представя не типа домашен хоризонтален стан, а
Коментари Харесай

Само една билка наричат чудото на Странджа

Тази килимарска работилница показва не вида домакински водоравен стан, а отвесен стан, тъй като на подобен са работили нашите дами. Това показа в предаването “Туризмът на фокус " с водещ Ася Александрова , шефът на Исторически музей Малко Търново - Маргарита Филчева.

Историческият музей в гр. Малко Търново е включен в листата на 100-те национални исторически обекта и се намира на 7-мо място в него.

Кога се ражда концепцията за основаването му?

" Идеята за основаване на музей, по този начин да го кажем в Малко Търново, идва от един наш академик, траколог, проф. Александър Фол, който е и наш патрон, защото на по-късен стадий ние носим към този момент и неговото име. Но да стартираме през цялото време през далечната 1983 година се заражда и нашияt музей, реализира се тази концепция да има музеен комплекс в Малко Търново. Като в началото музейният комплекс е под името “Странджа ", на самата планина кръстен надлежно, като е бил и клон към Регионален музей - Бургас тогава ", сподели Филчева.

Какво може да бъде забелязано в раздел “Етнография "? 

" Ние сме разграничени в няколко здания. И в една от постройките е експозиция “Етнография " и показва надлежно странджанският обичай и занаятите, които са били в Странджа практикувани. Странджанският обичай, надлежно дома на един странджанец и то от междинна класа, по този начин да го кажем е показано, с огромната, нали самата къща. Етнографската експозиция е трети вид странджанска къща, защото при нас се отличават четири вида къщи. Първият вид е земълната къща, която е била с структура напълно от дърво, която в днешно време към този момент не съществува. Втори, трети вид странджански къщи, където първият етаж структурата е от камък, вторият етаж към този момент е дърво. И четвъртият вид, градският вид къщи, това са чорбаджийските къщи още. Етнографската ни експозиция е ситуирана в такава трети вид странджанска къща, която принадлежи и е принадлежала на капитан Стамат Икономов, това е родната му къща, непокътната е надлежно. И там е изложен този странджански обичай и част от занаятите, които са се практикували в Странджа ".

Казват, че раздел “Природа " е уникален. Защо?

Тук към този момент е доста забавно, тъй като цяла Странджа е доста забавна като природа. В този раздел, който ви представяме, хората ще се допрян до типовете дървета - от широколистните, които се срещат при нас, от иглолистните типове. Растителният свят, който показва самата планина пред своите гости. Животинският свят, също със звуци, е показан при нас. Интересна е странджанската зеленика, в този момент следва Фестивалът на зелениката.

Кога?

Май месец в Странджа. На 12 май, в с. Граматиково е 20-то юбилейно честване на Фестивала на зелениката. Така че който желае също може да отиде на място, тъй като ще има стратегия, която също ще бъде най-вероятно богата. Това към този момент сътрудниците от Природен парк “Странджа " могат да кажат от тук нататък какво ще приготвят. Странджа е доста богата планина, тъй че и растителният, и животинският свят са забавни. т

В Странджа виреят повече от 540 лечебни растения, само че единствено една билка я назовават “чудото на Странджа " - Кримски чай. Твърди се, че съществува от 60 млн. години, застрашена е от изгубване, ето за какво е вписана в Червената книга на застрашените типове в България. Местните споделят, че оказва помощ за всичко, че има чудодейно деяние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР