Тази история звучи сензационно, особено със заглавия, че това е

...
Тази история звучи сензационно, особено със заглавия, че това е
Коментари Харесай

"Изтеклите разузнавателни документи" – какво всъщност е това, какви са последиците

Тази история звучи сензационно, изключително със заглавия, че това е евентуално най-голямото приключване на секретна американска информация от 2013 година, когато Едуард Сноудън сподели на света стратегии за огромно следене на милиони хора от Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати.

Но към този момент за достоверността на така наречен Документи от Пентагона се знае прекомерно малко. Официално няма никакво удостоверение, че са истински, за някои се твърди от проверяващи групи, че са авансово манипулирани, а и остава мистерия за какво целият звук се подвигна в този момент - някои от тях пуснати в обществени мрежи преди повече от месец,

Си Ен Ен подобен " документ ", съгласно който България изразила в края на февруари подготвеност да подари на Украйна своите изтребители МиГ-29 (Министерството на защитата в София ). В различен се описвало, че случай от 29 септември 2022 година над Черно море, за който се знаеше, е бил доста по-сериозен - съветски изтребител минал на по-малко от 5 метра от английски разследващ аероплан RC-135, а " техническият недостатък ", довел до изстрелване на съветска ракета е избран в секретния текст като " съвсем събаряне " на самолета на НАТО.

Съдържанието не визира единствено Украйна, а и събития и процеси в Южнокитайско море, гражданския спор в Йемен, дейности на разузнаването " Мосад " в Израел и други Почти незабавно американски анализатори откриха странни разминавания в изказванията за оценка на обстановката в Бахмут от края на февруари - че градът е в съвсем цялостно обграждане, началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов приказвал за " пагубно " състояние и имало предложение да бъде изпратено на помощ отделение " Кракен " на военното разузнаване. Над 40 дни по-късно обкръжаването не е реалност, а " Кракен " (предимно някогашни доброволци в националистическия полк " Азов " ) не е част от украинската войска, въпреки да извършва нареждания на Министерството на защитата в Киев. Освен това хора на " Кракен " има в Бахмут от месец декември.

Руски военни блогъри също посрещнаха с голямо съмнение " секретните документи ", изключително тези за идно украинско нахлуване в края на април. Те показват неуместни неща като това, че разположението на съветските елементи се основава на обществена информация, има обучавани от месеци украински елементи, за които се твърди на 1 март, че са с " нулева подготвеност " по стандартите на НАТО, предстоящите загуби в жива мощ се разминават в пъти или пък са изброени в невероятни детайлности нужната военна техника, къде е разпределена, какъв е графикът за доставяне с въоръжение и муниции...

Или казано другояче, прекомерно е хубаво, с цел да е истина.
" Всичко това демонстрира, че документът, претендиращ за скришен проект, евентуално е бил направен и публикуван не от военните, а от група цивилни, евентуално проукраински анализатори. Целта на това " приключване " може да бъде подценяване на действителния брой боеспособни и ситуирани за нахлуване подразделения на въоръжените сили на Украйна или похищение на вниманието от други събития, свързани с действителното нахлуване ", е оценката на блога, който има над четвърт милион почитатели в " Телеграм ".

Този път малко на брой припомниха, че в Съединени американски щати от доста години се приказва за това, че администрацията евентуално прекалява с механизма за засекретяване. Над две хиляди чиновници всеки ден взимат решения за достъпа до милиони страници. Твърди се, че годишно над 50 милиона документа попадат под някаква степен на специфичен режим и това се развихря в мащаби, които стартират от време на време да пречат на успеваемостта на работа или даже да заплашват националната сигурност.

Форматът на сегашните " документи " демонстрира, че не става дума за " приключване " на информация. Това са небрежно направени фотоси, от време на време документите са на купчина върху други и даже върху ловни списания. Видът им е подобен, че като че ли са били сгънати в директория, само че са изнесени от секретната зона, извадени и снимани, както попадне.

На някои е маркирано, че са събрани на съображение Закона за задгранично разследващо наблюдаване (Foreign Intelligence Surveillance Act или FISA). Разпространяването им става единствено с позволение на министъра на правораздаването, който в Съединени американски щати е и основен прокурор.

Журналисти на " Ню Йорк таймс ", които са проучили над 50 страници (от евентуално към или над 100), цитират " някогашни чиновници " да споделят, че на фотосите " наподобява се виждат класифицирани оперативни и разследващи документи от брифинги ". Те евентуално били събирани от министерството на защитата от разнообразни звена на разследващата общественост на Съединени американски щати, като:
Официални източници от Съединени американски щати приказват за " огромен пробив в разузнаването ", защото разкривал, че американците били съумели да обхванат надълбоко в съветската армейска система. Пентагонът и Министерството на правораздаването започнаха инспекция след изявленията и се появиха изказвания за задействане на процедури за извънреден надзор върху изключително секретни данни, различен формален източник изясни, че ще е доста мъчно да се стигне до първоизточника ( " Вашингтон пост " настояват, че са ходили на адреса в Калифорния, от който били тръгнали първите публикации), тъй като стотици, а евентуално хиляди, души в администрацията и армията са с равнище на достъп, позволяващо да видят въпросните документи. В петък през " Туитър " бяха публикувани още над 100 " документа на Пентагона ". На този декор " Ню Йорк таймс ", които първи започнаха да пишат за протичащото се, иронизира: " Киев и Москва са съгласни по две точки: данните са подозрителни, задачата на приключването е да подведе другата страна. Те не са съгласни единствено кой стои зад това ". Ако приключването е съзнателно ориентирано против Русия, това допуска напълно ново равнище на единение на Запада или най-малко на неговите разследващи организации - като се има поради количеството чувствителни данни, които трябваше да бъдат по едно и също време " изтечени " за реализиране на подстрекателство за достоверност, разяснява и съветското задгранично издание The Bell.

Разследващата група " Белингкат " се опита да откри от кое място потегли цялата история и, че първите изявления са почнали при започване на март на платформата Discord, известна със своите " стаи " за чат измежду феновете на онлайн игри. Част от документите са с дати от януари и е допустимо да са били оповестени и преди март, само че не е известно тъкмо по кое време, а каналите по-късно били изтрити.

Странно е, пишат още от Bellingcat, че мартенските документи са се завъртяли измежду почитатели на Minecraft и на канала WowMao с над 200 хиляди почитатели в YouTube. После са плъзнали към платформи като фамозната измежду фенове на тайни теории платформа 4Chan, след което са минали през проруски канали в " Телеграм " като " Донбас девушка ", през " Туитър " най-после са пробили до водещи международни медии.

А, в случай че документите са достоверни и последствията в действителност са съществени?

На първо място сходен " теч " може да разкрие качествата за събиране на разследваща информация, както и готови за осъществяване проекти или тактики преди да стартира реализирането им. В най-лошия случай се стига до гибелта на оперативни служащи и военни, участващи в интервенции на терен. Всяка упомената разследваща организация най-малкото е почнала незабавно оценка на евентуалните вреди и какви биха били последствията за бъдеща интензивност. Това гълтам доста време, сила и запаси, тъй като не може да се извърши с някакви компютърни логаритми. Оценките на риска и ограниченията за преодоляване на обстановката и понижаване на загубите се вършат от хора. Които тъкмо в този миг са нужни за други задания в миг, когато организациите им са натоварени както в никакъв случай до момента през последните десетилетия.

Не е изключено да пострада доверието сред съдружници и сътрудници. В началото на войната имаше обвинявания от американци, че в Киев не споделят задоволително желанията си и че във Вашингтон знаят повече за проектите на руснаците, в сравнение с украинците. Не става дума единствено за разследваща информация в класическия смисъл на думата, само че и за шерване на данни за въоръжение и налични боеприпаси. Рискът е в този момент и двете страни да се оттеглен малко обратно в този продан.

Логично е Русия, а и Китай, да употребяват дълготрайно време протичащото се - както и да приключи то - с цел да натякват, че Вашингтон шпионира съдружниците и сътрудниците си, заради което не може да му се има доверие. Подобно нещо не работи окуражаващо на украинците, изключително на тези по фронта и в окопите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР