Тази история я описвам не за първи път, но си

...
Тази история я описвам не за първи път, но си
Коментари Харесай

Незаконните къщи на ромите - история на безнадеждното

Тази история я разказвам не за първи път, само че си коства. Тя е илюстрация на един проблем, който от време на време взривява обществото, опълчва българи на роми и нормално се слага в основата на споровете.
Става дума за противозаконното строителство. Сега багери бутат едноетажните бунгала край Войводиново, строени кое с тухли, кое с каквото падне от най-малко 20 години насам. Обитателите изчезват в незнайна посока, а прекомерно евентуално в квартала, прочут като най-голямото ромско гето на Балканите - Столипиново в Пловдив. Броят на неговите поданици в никакъв случай не е явен, само че последната акция демонстрира по какъв начин от време на време той се усилва напълно скокообразно. Но тук става дума за една съответна противозаконна къща, осветена от медиите още първоначално. Едно по едно.

Сега вицепремиера Красимир Каракачанов желае тактика за оправянето с противозаконните цигански махали. Обикновено след сходни хрумвания следва сформиране на комисии, писане на протоколи, прибиране на всичко в една или няколко папки и подреждането им на рафтче. Ефективност нулева. Или - в случай че се пуснат на всички места багерите - основаване на действителни предпоставки за революция. Не е пресилено, тъй като популацията, което си разрешава да строи където му падне, първо извънредно бързо се провежда и нанася ответни дейности и второ - прави това, тъй като номерът минава. Войната сред общински администрации и самонастанили се роми нормално се свежда до най-обикновен дебелоглав - кой ще издържи по-дълго .
В тази връзка Столипиново, заселено съвсем напълно с противозаконни къщи, насечено от улички със широчина метър и половина, бележито към този момент и с хасиенди, изникнали като че ли непринудено - някои и по средата на улицата, е забавен образец по какъв начин не в някое забутано село, а във втория по величина град в страната, противозаконното строителство разцъфтява, а опитите да се отстрани удрят на камък.

Впрочем периодически акции по срутване има. Обикновено се подвига много звук, най-вече в задатък от медиите, чийто състав в тоя исторически миг е много млад и чака кой знае какви революции. Съставът с микрофоните остава отчаян, тъй като популацията приема напълно равнодушно обстоятелството, че багерът ще им вдигне будката или сергията, която те просто след няколко дни ще слагат другаде. Затова освен няма и екшън, ами и сами си ги разглобяват, с цел да им е по-лесно.
Екшън можеше и беше почнал да става при започване на 90-те, когато по време на мандата на Жан Виденов съществени багери захванаха да бутат в действителност съществени постройки. Е, бутнаха една и се отхвърлиха, тъй като стана ужасно. Преди година-две бяха бутнати няколко къщи към Марица отново в гетото, само че и реакцията беше повече драматургична, тъй като по закон общината беше длъжна да даде жилища, тъй че драмата беше спестовна. Бутаха се къщи в още две ромски махали в Пловдив - Шекер махала и Аджисана. Но при всички тези акции колкото и да са бутнати, доста повече остават, а като мине малко време и се не помни, това мощно предприемчиво и съобразително население отново стартира да реди тухли.

Що за тактика би трябвало да се приложи по отношение на най-известната противозаконна къща в Столипиново? Тя не е сбутана някъде из квартала, не е да не се вижда, в противен случай. Тя е на първа линия на първата огромна улица в Столипиново и до локалното РПУ я разделят несъмнено не повече от двеста метра. Вижда се отдалеко и тъй като е на ъгъл. На три етажа е.
Когато са вдигали първия етаж - комерсиална повърхност, никой още не беше чувал за нея. Прочу се, когато на 20 октомври 2015 година от горната страна наляха бетонна плоча и стовариха съвсем незабавно звук тухли и тя рухна. Рухна една ранна заран, засипа една-две коли и с това се размина, тъй като, в случай че беше станало денем, можеше да има и жертви. Само дето изкара акъла на френски проектант, шурей на българското семейство в къщата на калкан. Може единствено да се гадае какво си е мислел, дошъл вечерта за пръв път на посетители на новите си родственици с жена си и дребното си дете, когато в пет часа сутринта стената до него почва да пада. Френският проектант си събра небрежно багажа и отпътува със фамилията си, а какво разправя до ден-днешен за българското строителство, може да се допусна.
Срутването към този момент направи невероятно общинските управляващи да си затварят очите - те оповестиха, че къщата е нелегално строена и подредиха на притежателите да я съборят за своя сметка. Собствениците, нейде из Германия, отвърнаха с цялостно безмълвие, тъй че през пролетта общината заплати към 20 000 лева, с цел да събори къщата с екскаватор и да изнесе строителните материали с концепцията, че притежателите някой ден ще си платят масрафа. През лятото притежателите се върнаха от Германия и най-спокойно се заеха да си строят противозаконната къща още веднъж, тоя път обаче внимаваха с тоновете тухли върху мокрия бетон.

Така къщата се подвигна, красива е, несъмнено и комфортна за живеене. Собствениците стегнаха първия етаж и там в този момент можете да си купите килим, това продават. Нагоре довършването следва. По нищо не проличава, че някой ги тормози.

За сведение на господин Каракачанов - къщата се намира навръх ъгъла на улиците " Храбрец " и " Възход " в Столипиново в Пловдив. Отдалеч се вижда. До нея е ДКЦ-то, малко по-оттатък е РПУ-то. И занапред предизвестявам - в случай че тръгнете да я събаряте отново, единствено ще се увътрите. Може и да стане в действителност рисково. Защо не пробвате първо в общинските администрации? Районната в " Изгрев ", особено, беше осведомена персонално от мен за хода на събитията на всеки стадий. И нищо не направи.
Впрочем дългогодишно нищонеправене няма по какъв начин да се поправи безболезнено. И дали въобще може да се поправи? Не става и със срутване измежду зима на къщи, търпяни най-малко 20 години. Всеки правист ще ви каже, че това мирише на безмълвно единодушие и както са си живели хората, надалеч не всички нарушители и биячи, много кротка откъм криминогенна конюнктура махала във Войводиново прочее, внезапно идва багерът и те лишава от заслон. И това не е решение, по-скоро наподобява на вендета. А вендетата няма друго изключително качество, с изключение на да се придвижва от потомство на потомство. Поне по този начин сме чели в книгите за мафията.
Автор: Веселина Божилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР