Тази история е толкова стара, че бившият правосъден министър от

...
Тази история е толкова стара, че бившият правосъден министър от
Коментари Харесай

Как частният полуостров се превърна в лятната резиденция на Доган Бей

Тази история е толкоз остаряла, че някогашният правосъден министър от кабинета Борисов-2 Христо Иванов няма по какъв начин да не я знае.
Защото забележимата й част стартира още през 2014 година, когато компанията на Хайрие Сюлейман Хаджийска „ Хермес Солар” ООД закупи близо 9 дка от крайбрежието на парк Росенец. (Има и предишна, невидима с просто око, която датира от времето на Иван Костов и е част от договорката за „ Нефтохим”, платен от „ Лукойл” за 101 млн. $, а по това време водач на СДС-Бургас е Йордан Цонев, който през днешния ден е дясната ръка на Ахмед Доган).

Та въпросната Хайрие е била секретарка на персоналния асистент на Доган Ахмед Емин (отговарящ за партийните финанси на ДПС), който почина при загадъчни условия в софийските сараи на Доган. Фирмата е с „ огромния” дялов капитал от 100 лева

След придобиването на земята, Хайрието и съдружникът й Мустафа Шан, продават дяловете си и излизат от ръководството на компанията. А новото управление запрята ръкави и стартира да строи летните сарай на Доган бей, като за задачата опъва два заема от ЦКБ за близо 20 млн. лева Те са категоризирани като „ неприятни кредити”, без остатъчно поръчителство, само че са обслужени с непосредствено заплащане на 100% от ПИБ. С тези пари, 2 години по-късно сараят е завършен.

Община Бургас и персонално нейният кмет Димитър Николов (московски ученик и зам.-председател на ГЕРБ) се погрижиха за спокойствието на сарайските жители, както и за техните „ законови” придобивки на държавната благосъстоятелност. Лично бургаският кмет внася искане за подготвянето на Подробен устройствен план (подробен организационен план) на терена в Общинския съвет, а известният с ликвидирането на несебърските дюни началник на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бойчо Георгиев отсъжда, че ПУП-а няма потребност от екологична оценка. Единственият протестиращ е регионалният шеф Константин Гребенаров, доколкото ми е известно освен до кмета.

Проектант на имението на Доган е арх. Калин Тихолов (който се свързва с ДПС) и е един от създателите на общия организационен проект на Бургас, в който Доган сарай попада като „ спортна водна база”. Липсата на строителни разрешителни, както и други нередности, „ услужливо” не се виждат от бургаския кмет (отличен с премията „ Стамболов” дружно с Доган от Библиотекарския институт в София и персонално връчена му от последния началник на Шесто ръководство на Държавна сигурност Димитър Иванов).

По-късно, неизвестно по какъв начин, пониква и друга двуетажна постройка, „ частното” сарайско пристанище, а на финала, тази година Бургаският общински съвет най-безсрамно подари и „ частен път” към сараите. „ Приватизираната” улица е заградена с преграда и се охранява от бабаджанести телохранители. Това е в резюме историята на летния Доган сарай.

Обаче, аз отново запитвам Христо Иванов, който беше правосъден министър на България в интервала от 7 ноември 2014 до 18 декември 2015 година, когато „ се наливаха основите” на тази безобразна кражба от страната, знаеше ли това, в случай че знаеше – по какъв начин реагира, а в случай че не знаеше – за какво си е бъркал в носа през това време.

Весела Йосифова, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР