Тази истинска история от средата на миналия век е напълно

...
Тази истинска история от средата на миналия век е напълно
Коментари Харесай

Един секскандал от 60-те с британски политик, танцьорка и съветски шпионин

Тази същинска история от средата на предишния век е изцяло почтена за сюжет на шпионски трилър с лют привкус. На 5 юни 1963 година държавният секретар по военните въпроси на Англия в кабинета на премиера Харолд Макмилан - Джон Профумо, подава оставка след невиждан скандал поради загадка спекулация с 19-годишна танцьорка и новак модел. Огромният политически скандал, който раздрусва страната, и даже стига до Съюз на съветските социалистически републики, има своите тежки последици освен за него, а и за всички забъркани - единият от тях се самоубива, а прелъстителката лежи в пандиза.

 Снимка: Getty Images

Кой е той? Джон Денис Профумо (30.01.1915 - 09.03.2006 г.) е британски политик от италиански генезис с наследствена купа барон. Завършва Хароу Скул и Брейсъноус Колиджсти със компетентност агрономия и политическа спестовност. През 1939 година се записва в армията и се бори в Северна Африка и Нормандия по време на Втората международна война.

 Снимка: Getty Images

Политическата му кариера стартира през 1940 година, когато още като военнослужещ е определен в Камарата на общините. 25-годишният реакционер е най-младият депутат в британския парламент. По-късно от началото на 50-те сменя няколко поста в кабинета на партията - минава през министерствата на гражданската авиация, на превоза и гражданската авиация и на външните работи, а през 1960 година е назначен за държавен боен секретар (правителствен пост, сходен на министър) и член на Кралския съвет.

Фаталното запознанство край басейн с гола жена

Началото на края на тази обещаваща политическа кариера обаче се случва единствено след година. Аферата " Профумо ", както по-късно медиите я назовават, стартира през уикенда на 8-9 юли 1961 година на празненство край плувен басейн в имението Кливеден в Бъкингамшир, където се събират високопоставени политици. Уилям Уолдорф Астор II - авторитетен реакционер и предприемач, е хазаин на събиране в чест на президента на Пакистан Аюб Хан.

Сред по-видните посетители са 46-годишният Джон Профумо и брачната половинка му - филмовата актриса Валери Хобсън.

 Снимка: Getty Images

Там е и известният доктор остеопат и художник Стивън Уорд, който по-късно ще се окаже основно настоящо лице в историята.

Основна атракция на празненството обаче е младата хубавица Кристин Кийлър, която напуща учебно заведение на 15 година, на 16 към този момент се е снимала в списание , а в този миг работи като танцьорка в кабаретния клуб " Мурис ".

" Бях единствено на 17 и изцяло добросърдечна напролет на 1959 година, когато дойдох в Лондон и, без да зная, попаднах в света на Студената война на тези секрети армии, шпионите ", написа години по-късно Кийлър в своята автобиография " Тайни и неистини ", оповестена за първи път през 2002 година

Когато държавният секретар се появява край басейна, Кристин към този момент самонадеяно си е пробила път във висшето общество - тя плува гола, защото сякаш си е не запомнила банския . Запознава с него, откакто излиза от водата, до момента в който се пробва да се покрие с хавлия.

" Много хубаво и сладко момиче ", споделя по-късно Профумо за първото си усещане от нея.

 Снимка: Getty Images

В последна сметка излиза наяве, че след тази разтърсваща първа среща той е мощно притеглен полово от нея. Политикът обаче не знае, че МИ-5 - английското вътрешно разузнаване, към този момент са вдигнали мерника на хубавата девойка...

Лекарят, който МИ-5 завербува, и съветският разузнавач

Лекарят създател Стивън Уорд е постоянен клиент на клуба, в който танцува Кристин, и скоро той също е удивен от нея. Двамата се срещат и от дума на дума той я убеждава да се реалокира в дома му. Кийлър обаче през целия си живот отхвърля да е имала полова връзка с него, въпреки никой да не има вяра на това.

" Той ми беше ментор от времето, когато дойдох в Лондон като тийнейджърка. Обичах го, само че в никакъв случай не сме били любовници ", написа след време тя.

 Почти няма непокътнати фрагменти със Стивън Уорд
Почти няма непокътнати фрагменти със Стивън Уорд
Снимка: Wikipedia

Самият той е много завладяваща персона. Постиженията му в медицината и изкуството му печелят доста другари измежду най-влиятелните фигури във висшето общество, които стават негови пациенти. Уорд обаче има интерес да завърже другарство и с хора от другата страна на Желязната завеса. Така се среща с Евгений Иванов - руснак, който по това време е военноморски аташе в руското посолство в Лондон. Лекарят се надява, че посредством него ще успее да отиде в Москва и да нарисува портрети на комунистическите водачи, откакто към този момент е изобразил известни лица, измежду които принц Филип и принцеса Маргарет. Той обаче не знае, че Иванов е разузнавач - офицер под прикритие от ГРУ - руската разследваща работа - факт прочут единствено на МИ-5 от двоен сътрудник.

 Евгений Иванов
Евгений Иванов
Снимка: Getty Images

По неофициална информация разузнаването се свързва с Уорд (който в един миг е включен и в дипломацията по кубинската рецесия - б.р.) и го моли за услуга - да употребяват Кристин като капан за Иванов . За страдание на МИ-5 обаче, в схемата ненадейно се появява Профумо и трансформира проектите им.

На 12 юли 1961 година Уорд рапортува на службата за събитията от горещия уикенд край басейна. Той споделя, че Иванов и Профумо са се срещнали и че последният е показал забележителен интерес към Кийлър. Добавя, че бил помолен от руснака за информация за бъдещото въоръжаване на Западна Германия с нуклеарно оръжие . Това не смущава мощно МИ-5, където чакат офицер от ГРУ да задава сходни въпроси. Интересът на Профумо към Кристин обаче е нежелано затруднение в желанията им да я употребяват да съблазни Иванов и по този начин да реализират крайната си цел - той да бъде уверен да дезертира.

" Станах пионка в Студената война ", написа след години Кийлър, която твърди, че е била манипулирана да прави секс с руснака, само че признава, че тогава не се поколебава.

Така тя стартира паралелна връзка и с двамата, довела до едно от най-големите политически разтърсвания във Англия, въпреки да се твърди, че аферата й с Профумо е завършила бързо след няколко срещи и получени дарове.

" Тя обичаше секса, само че беше извънредно необразована ", споделя 20 години по-късно политикът на сина си.

Съперниците за Кристин, които стигат до кървясъл конфликт

Цялата история е можело да бъде потулена, в случай че година по-късно не се случва случай сред двама нейни любовници. Това провокира пресата да се разрови в предишното на младата жена и напълно скоро връзките ѝ с Профумо и Иванов са разкрити.

Очевидно игривата Кристин не се задоволява единствено с тези връзки. В кафене " Рио " в Лондон тя срещна Алойзий " Лъки " Гордън - ямайски джаз артист , в чиято биография попадат принуждение и дребни закононарушения. Тя се впуска в бурна връзка с чернокожия и скоро той стартира да я ревнува от другите си обществени контакти и да я заплашва.

 Снимка: Getty Images

За да противодейства на това, Кристин стартира нова история - с Джони Еджкомб - някогашен моряк, търговец от Антигуа , с който живее известно време в Брентфорд, западно от Лондон. Той обаче също е захласнат от буйната красавица и през октомври 1962 година двамата противници влизат в конфликт, при който ямаецът ранява с нож Еджкомб. Скоро след случая, когато той към този момент се е възстановил, Кийлър се разделя с него поради властното му държание.

На 14 декември обаче Еджкомб идва в дома на Уорд, където в този миг тя още веднъж живее, настоявайки да се видят. Когато Кристин не го позволява, той стреля няколко пъти към входната врата . Малко по-късно е задържан и упрекнат в опит за ликвидиране.



След случилото се Кристин стартира да споделя на Уорд, Профумо, Иванов детайлности. Тя обаче не си затваря устатата даже пред Джон Луис - някогашен народен представител от лейбъристите, който среща инцидентно в нощен клуб. Без да знае, че той е дълготраен зложелател на Уорд. Луис незабавно предава информацията на собствен сътрудник в Народното събрание, който стартира свое лично следствие.

Развръзката и следствията

Така се стига до публично чуване в Камарата на общините, при което Джон Профумо отхвърля всевъзможни неуместни връзки с Кийлър. Скоро обаче аферата е разкрита, той признава, че е излъгал и е заставен да подаде оставка (5 месеца по-късно същото прави и министър председателят Макмилан, като акцентира за това здравословни аргументи, само че в последна сметка поради абсурда Консервативната партия губи изборите през 1964 г.).



Профумо резервира цялостно безмълвие за аферата до края на живота си. След отдръпването си от властта той работи за благотворителна организация, употребявайки връзките си, с цел да набира средства, и по този начин последователно съумява да възвърне положителното си име, което до преди аферата е безупречно. С помощта и на облика му, построен от пресата, която изобличава главно Кристи Кийлър за отговорна, през 1975 година той е морално оправдан, като е назначен за началник на Ордена на английската империя (CBE). Никога обаче не се връща в политическия живот. На 7 март 2006 година получава удар и умира два дни по-късно в болница на 91-годишна възраст.

 Снимка: Getty Images

Съдбата на Уорд е по-тежка. С изцяло срината известност, обществената загадка, че прави оргии в дома си и непрекъснато прибира млади девойки, става мотив да му бъде повдигнато обвиняване за сводничество. Като доказателство за това са употребявани разноски, направени с негови пари от Кийлър и нейна другарка модел, която също е живяла в дома му. Уорд не съумява да понесе този удар, а се твърди и че сътрудниците го притискат, с цел да не разкрие част от поверителната информация, която знае. Така най-после той се самоубива, поглъщайки огромно количество барбитурати, малко преди съдът да произнесе присъдата.

" Стивън Уорд бе показан в съда, в държавните отчети, във филмите и по малкия екран като аморален шарлатанин, той беше уволнен като комунистически симпатизант, който единствено вреди на себе си, ненапълно малоумен, суетлив човек. В реалност той се сприятеляваше с могъщи хора от английското държавно управление, аристокрация и даже членове на кралското семейство и със свои съидейници той примами доста от тях в компрометиращи обстановки. Винаги е знаел какво желае и в случай че би трябвало, бе подготвен да убива, с цел да се отбрани. Неговата шпионска активност включваше дръзкия акт на Москва да сложи собствен човек в основата на английските секрети служби по време на най-трудния интервал на Студената война, когато параноята за нуклеарните ракети беше в разгара си ", разкрива години по-късно Килър в книгата си.

Евгений Иванов е отзован в Москва още преди обществено да избухне абсурдът с Профумо, откакто руското разузнаване стартира да подозира, че около него се навъртат от МИ-5. След това излиза наяве, че той не е докладвал на началниците си за връзката си с Кийлър. След завръщането си в Съюз на съветските социалистически републики е преназначен в състава на Черноморския флот. През 1992 година той издава записки, а две години по-късно някогашният разузнавач е открит мъртъв в жилището си в Москва на 68-годишна възраст. Негови близки споделят, че по този начин и не съумява да понесе, че кариерата му не е тръгнала по метода, по който се е надявал.

Кристин Кийлър също заплаща висока цена - жигосана от пресата, тя продължава да се пази през целия си живот:

" Винаги съм отричала да съм продажница . Може да си помислите, че знаете за живота ми, тъй като сте изживели или сте гледали " Скандал ", филмът, изработен за мен преди няколко години. Съжалявам, само че този филм беше единствено кратковременен кадър на това, което в действителност се случи ".

 Снимка: Getty Images

През декември 1963 година тя се признава за отговорна по обвинявания в лъжесвидетелстване в процеса против ямаеца Гордън за нападението с нож и е наказана на 9 месеца отнемане от независимост. Излежава в пандиза обаче единствено четири и половина от тях.

След излизането си на независимост през 1964 година, Кийлър има два къси брака, от които има две деца, като първото е отгледано главно от майка й. Живее сама през последните десетилетия от живота си, като по-голямата част от забележителната сума пари, която натрупва от известността си, отива за юристи. Дори е представена да споделя: " През 70-те не живеех, а оцелявах ". Тя разгласява няколко описа за живота си, в един от които твърди, че по време на връзката си с Профумо е забременяла и е направила аборт .

 Кийлър (на 46 години) разисква аферата
Кийлър (на 46 години) разисква аферата "Профумо " в предаването After Dark през 1988 година
Снимка: Wikipedia/Open media

През 1988 година Кийлър взе участие в промоционалното видео на Брайън Фери за сингъла Kiss and Tell.



На 5 декември 2017 година синът на Кийлър Сиймор Плат оповестява, че майка му е умряла малко преди среднощ в университетската болница " Принцес Роял " в Лондон. Тя умира на 75 години, откакто няколко месеца страда от хронична обструктивна белодробна болест.

Историята на дамата, която провокира политически разтърсвания по върховете в Лондон, беше пресъздадена и в " Процесът против Кристин Кийлър " - минисериал в шест елементи на BBC, чието лъчение стартира при започване на април тази година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР