Тази година Яворов ще може да се чете на 13

...
Тази година Яворов ще може да се чете на 13
Коментари Харесай

Издават Яворов на 13 езика по повод 140 години от рождението му

Тази година Яворов ще може да се чете на 13 езика, 11 славянски и 2 други - арменски и киркизки. Това разгласи за Българска телеграфна агенция Тодор Иванов, организатор на Къща-музей "Яворов " в Чирпан.

Стиховете на огромния български лирик са дело на 25 преводача от 14 страни. Издател е Фондация Яворов " и Славянската академия. В книгата "Аз не пребивавам, аз пламтя " са показани проучвателен разбори на Катя Зографова и проф. Димитър Михайлов и есета на Тодор Иванов и Елка Няголова.

Премиерата на изданието е планувана за 14 януари, когато ще се организира националната научна конференция " 140 години от рождението на Пейо Яворов ". В нея ще вземат присъединяване 30 учени от ялата стана. Организатори на форума са Фондация "Яворов ", Община Чирпан, Къща-музей "Яворов " и Катедра "Българска литература " във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий ".

Тържествата във връзка 140 години от рождението на Яворов се откриват по традиция на рождения му ден -13 януари със запалване на огъня на Яворовата лирика. Пред паметника на поета ще бъде оповестена и Националната литературна премия "Яворов ", която се връчва на 5 години. Името на спечелилия ще бъде несъмнено от жури с ръководител проф. Пламен Дойнов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР