Тази година Великден е късно, но пък заедно с нас

...
Тази година Великден е късно, но пък заедно с нас
Коментари Харесай

Православният свят празнува Великден, но как по-точно? Традициите в Сърбия, Русия, Гърция...

Тази година Великден е " късно ", само че пък дружно с нас ще чества и целият православен свят - над 225 млн. души. И макар че всички сме православни, руснаци, украинци, сърби, румънци, гърци ще посрещнат празнита по много по-различен метод, в сравнение с сме привикнали да го чества ме тук. 

Представяме ви някои от по-различните обичаи, с които православните християни посрещнат Великден в другите страни.

Гърция

Въпреки че и там агнешкото месо участва на трапезата, то е под формата на чорба. Великденската чорба, магирица, се прави от агнешко органно месо и магданоз, зелен лук, маруля, яйце, лимон и доста масло. Яйцата южните ни съседи ги боядисват най-вече в алено и участват на трапезата още от събота. 

Виж още: Един годежен пръстен ли? Този мъж предложи на приятелката си с цели пет и това не е всичко

Русия

Преди Великден се прави изцяло разчистване на деня. И в Русия, както и у нас, яйцата се боядисват в четвъртък. Техният ритуален самун е подготвен с извара и стафиди. Прилича на нашия козунак, само че не напълно. Руснаците боядисват яйцата в алено с обелки от лук. Това символизира Възкресението и новия живот. 

Сърбия

В Сърбия Великден е време за фамилията. По-вярващите съблюдават поста. На Великден всички стават рано и не си лягат преди среднощ, тъй като се има вяра, че в случай че се успиш на Великден, ще си ленив до идващия Великден. Традиционно на масата участват агнешко или телешко месо.

Виж още: Арнолд Шварценегер спря хляба и реализира мечтаното тегло, само че вие не би трябвало да го вършиме! Ето защо 

Румъния

На Великден румънците обличат новите си облекла или особено купени за празника такива. За румънцето боядисаните яйца са нещо извънредно значимо и те прекарват дни в изписването им. Там козунакът е обичаен единствено в някои елементи от страната, в други господства самун със сирене.

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР