Тази година Варна отбелязва юбилей на един от своите символи

...
Тази година Варна отбелязва юбилей на един от своите символи
Коментари Харесай

130 години от полагане основния камък на сградата на Държавна девическа гимназия

Тази година Варна отбелязва празник на един от своите знаци – 130 години от полагане главния камък на постройката на Държавна девическа гимназия " Мария Луиза “. През 1893 година в нейните основи е положен организационен акт, в който категорично е записано, че зданието ще служи " за обучение и образование в него на гражданки и дъщери на татковината България во веки веков. “

Идеята за изграждане на монументална постройка на девическа гимназия във Варна е на тогавашния министър на просвещението Георги Живков. Проектът за постройката му е възложен от белгийския образован министър, а проектант Петко Момчилов го преработва и преценява с локалните условия. Строежът се управлява от арх. Христо Ковачевски, арх. Шрайбер и арх. Сава Димитриевич, а предприятието бизнесмен е Шуменското комерсиално сдружение.

Пет години по-късно градежът е приключен и в новото здание на гимназията стартира образованието на випуск 1898-99 година Това е мотив за отбелязването и на още един празник – 125 години от първата образователна година в новата постройка. Гимназията получава публично позволение да носи името на брачната половинка на княз Фердинанд – Мария Луиза. През 1906 година в едно от таванските й пространства е открита експозицията на Варненския областен музей. До началото на първата международна война Варненската девическа гимназия е един от основните просветни центрове в Царство България. Известни нейни възпитанички са актрисата Адриана Будевска и поетесата Дора Габе. През 1945 година гимназията е преименувана от " Мария Луиза “ на " Д-р Петър Берон “, а от 1954 година в нея стартират да се образоват и момчета. През 1983 година постройката е предоставена на новооснования Историко-художествен музей, а след 1993 година в нея се обитават експозициите на Варненския археологически музей.

Юбилейната галерия обгръща интервала от 1893 до 1945 година – времето, през което образователното заведение действа като девическа гимназия с името " Мария Луиза “. Това експозиционно решение е съобразено с текста на учредителния акт. В експозицията са показани огромен брой фотографии, отразяващи архитектурата на зданието и обособени моменти от всекидневието на гимназистките; истински документи свързани с образователния развой – класни книги, свидетелства, персонални карти, годишни отчети; разнообразни образователни аксесоари. Изложбата е проведена с неоценимото подпомагане на нашите сътрудници: Държавен списък – Варна, Регионална библиотека " Пенчо Славейков “, Математическа гимназия " Д-р Петър Берон “. Особена е ролята на даренията от частни лица – наследници на възпитанички на Варненската девическа гимназия. Те демонстрират съпричастността на варненци към запазване на градската памет. Интересен детайл от експозицията са двете реплики на зимна и лятна училищен униформи. За техни модели са употребени изображения от архивни фотографии. Униформите са ушити особено за случая от компания " Дружба жанр “ – Варна.

По мотив годишнината ще бъде открита изложбата през днешния ден, 1 ноември (сряда) 2023 година от 17, 30 ч. в постройката на Музея за нова история на Варна. Тя ще може да бъде посещавана до месец март 2024 година.

 

 

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР