Тази година валежите бяха много и затова на някои места

...
Тази година валежите бяха много и затова на някои места
Коментари Харесай

Тръгнаха ли си пороите и какво ще е времето до края на лятото?

Тази година преваляванията бяха доста и по тази причина на някои места имаше проблеми с наводненията. Това сподели пред Novini.bg климатологът доц. Георги Рачев.

Хубавото в цялата история е, че оторизираните управляващи си взеха поука и нямаме загуба на човешки живот. Има материални вреди в места, които просто няма по какъв начин се оправят. Мизия да вземем за пример е в извънредно ниско място, а последното наводняване там няма нищо общо с наводнението от 2014 година. Тогава преля Скът, а в този момент в продължение на едно денонощие в Гложене са паднали 100 л/кв. м. Това е ужасно доста дъжд, в обособени часове интензитетът на дъжда е достигнал до 4 литра в минута, което граничи с най-големите стойности, измервани в България. Така че ситуацията тук е на локална основа, съобщи доцент Рачев.

По думите му подготовката на хората за наводнения се показва в образование. Ние сме на светлинни години в това отношение от страни като Япония. Там още от деца се приготвят за наводнения, за трусове, за цунами. Това е целеустремено образование, което не става от през днешния ден за на следващия ден, уточни климатологът, като посочи, че най-важното в тази ситуация е предварителната защита.

Той предвижда, че изобилните дъждове, траяли дълго това лято, си отиват. Юли месец към този момент е извършил нормата на преваляванията – особено регионът на Мизия я е извършил четири пъти. Нещата се възстановяват, няколко дни ще имаме доста по-стабилна атмосфера. Валежите обаче ще продължат най-малко до края на месеца, само че никога не в този размер. Сутрин ще има доста слънце, следобяд на малко места, основно към планините, ще превали и ще прегърми. На Черноморието ще има повече слънце, само че и там до края на месеца ще има 1-2 дни, в които ще превали, само че няма да има ден без плаж. Черноморието към този момент отива към късно лятното време и ни чакат доста хубави дни, сподели доцент Георги Рачев.

Идват и Горещниците – 28, 29 и 30 юли. Дотогава има много време и то се обрисува да бъде типично лятно, със следобедни превалявания на избрани места до 25 юли. След 25-и се чака цялата атмосфера над Европа да се затопли и времето да е най-вече слънчево. Юли месец ще приключи с позитивна особеност, само че с доста превалявания, добави той.

През август месец се чака времето на Балканския полуостров да е топло, с малко повече превалявания в Западна България и малко по-сухо време по Черноморието. Температурите ще бъдат в рамките на естественото, може би малко по-високи от естественото. Няма никакви учредения да се чака, че и през септември ще е неприятно времето, сподели още доцент Георги Рачев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР