Тази година средните температури за месец февруари са с големи

...
Тази година средните температури за месец февруари са с големи
Коментари Харесай

Февруари 2021 г. – в глобален аспект отново е над нормите, но с малка положителна аномалия

Тази година междинните температури за месец февруари са с огромни разлики за прилежащи райони. Докато в Арктика, Гренландия и към залива Хъдсън месецът е бил доста наднормен, то малко по-на юг – в Северна Европа, Сибир, в централните и западни елементи на Съединени американски щати и Канада е доста по-студен. В България вторият месец от годината е доста по-топъл от естественото.

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през февруари 2021 година в световен проект е с 0,26 °C по-висока по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и месецът е бил единствено с 0,06 °C по-топъл по новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година (в публикацията по-долу всички стойности поместени в скоби се отнасят за новия период). 

Тазгодишният февруари е с 0,6 °C по-студен от най-топлия досега февруари, регистриран през 2016 година С 0,5 °C е по-студен и от втория в класирането февруари 2020 година По-студен е и от февруари 2017, 2018 и 2019 година – т.е. това е най-студеният февруари от 2014 година насам. Само за информация ще споменем, че за последните 41 години февруари има 18 поднормени и 21 наднормени стойности, като множеството поднормени се случват през 80-те и 90-те години, а последният поднормен февруари е през далечната 2008 година Трябва да се означи, че поднормените месеци са с доста по-малка особеност от тази на  наднормените месеци. Това се илюстрира добре и от най-топлия февруари 2016 година с позитивна особеност от близо 0,9 °C и от най-студените месеци през 1979 и 1985 година с негативна особеност от малко над -0,5 °C. 

По света

В световен аспект се следят огромни температурни разлики по отношение на нормите за огромна част от Северното полукълбо. Студено, с месечни аномалии към и под 5 °C под нормата, имаше в по-голямата част от Сибир. Втори извънредно леден регион се простира от Далечния изток на Русия, през Аляска и Западна Канада и доближава чак на юг в централната част на Съединени американски щати, като огромни негативни аномалии са регистрирани в някои централни и южни щати на Съединени американски щати. Съобщава се за усъвършенствани „ студени “ дневни върхове, датиращи от началото на ХХ в. 

По-студено от нормалното, само че с дребни по стойност негативни аномалии, е било в огромна част от Антарктида и Австралия, в Югоизточна Азия, в Източна и Южна Африка и тук-там в Южна Америка (фиг.1). 

Най-големи позитивни аномалии са регистрирани в Арктика, Гренландия и полуостров Лабрадор в Канада. Февруари 2021 година е доста наднормен още и в Северозападна Африка, Близкия изток, Централна Азия и Китай.   

В Тихия океан, наоколо до Екватора, температурите на въздуха не престават да са по-ниски от нормалните, само че негативните аномалии не престават да понижават по стойност в синхрон (линкът е към динамична графика, изменяща се ежедневно) с все по-слабата Ла Ниня. По-сериозни позитивни аномалии има над Северния ледовит океан, до момента в който в другите океани се редуват зони с по-топли и по-студени от нормата акватории, само че с дребна стойност на отклоненията. 

В Европа

В Европа междинната температура през месец януари 2021 година е с 0,5 °C по-висока от нормата за 1981 – 2010 година Само за съпоставяне ще споменем, че най-топлият февруари за Европа е през 1990 година, с над 4 °C позитивна особеност. С сходни аномалии са и февруари 1995, 2002, 2016 и 2020 г. 

Февруари 2021 година е най-топъл по отношение на нормите в Европа на остров Свалбард. Значителна позитивна особеност е регистрирана и в южната половина на континента – във Франция, Швейцария и на трите южни полуострова – Пиринейски, Апенински и Балкански, където е било най-топло по отношение на нормите на Европа (фиг. 2). 

На север в Централна и Северна Европа аномалията е негативна и се усилва на североизток в Европейска Русия, където тук-там отклонението под норма доближава и надвишава 5 до 8 °C. 

Особеното за втория месец на годината е доста динамичното време на континента, подбудено от атмосферната циркулация. Силно наднорменото време се редуваше със мощно поднормено, и назад.  На Балканите имаше случай на намаляване на температурите за едно денонощие с повече от 20 °C.   В немския град Гьотинген пък в границите на седмица температурата се увеличи от минус 23,1 °C до 18,2 °C, което значи   амплитуда от близо 42 °C.

В България

В нашата страна февруари 2021 година, сходно на януари 2021 година, е с огромна позитивна особеност. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции, приблизително за страната миналият месец записва позитивно отклоняване от нормата сред 2 °C и 4 °C по отношение на интервала 1981 – 2010 година По-близо до долния период на отклонението са места, ситуирани в Югозападна България и елементи от Тракийската равнина. С аномалии над 3 °C е забележителна част от Северна България, Родопската яка и високите западни полета. 

Тази позитивна особеност се дължи на извънредно топлото начало на месеца, както и на топлите последни дни от февруари, до момента в който в средата на месеца времето беше типично зимно  – с негативни температури, само че прекомерно за малко. 

Ледена завивка

В Арктика площта, покрита с морски лед за февруари 2021 година, е на деветото най-ниско равнище от 1979 година насам, със 7% по-малко лед по отношение на нормата (фиг. 3). Водач в листата по минимум лед е февруари 2018 година Тазгодишният обсег на морския арктичен лед има сходни стойности с този от 2010 година насам. 

Обикновено през февруари по-голямата част от Северния ледовит океан е покрита с морски компактен лед и аномалиите е редно да се търсят в близките субарктически морета. Морският лед е над междинното равнище северно от Шпицберген, в южното Берингово море и северното Охотско море. С повече от 10% под нормата е ледената завивка в Североизточна Канада, под норма е ледът и към Гренландия. 

В Антарктика площите с морски лед са с 13% по-малки от междинните

Концентрацията на морски лед през тазгодишния февруари е продължение на серия с поднормен обсег на морския лед в Антарктика, започваща през 2016 година Отрицателната особеност е повече от два пъти по-малка по отношение на 2017 година и 2018 година – това са  годините с рекордно малко лед в Антарктика през месец февруари (фиг. 4).  

През февруари 2021 година междинните температури са над нормата, само че за разлика от предходните няколко месеца, позитивното отклоняване е относително малко. Разбира се, това не е резултат от смяна в наклонността за покачване на световните температури, а по-скоро повода би трябвало да се търси в няколкомесечната Ла Ниня. Впечатление вършат огромните аномалии, както в позитивна, по този начин и в негативна посока, които по-скоро удостоверяват актуалните трендове в развиването на климата, а точно съществуването на по-големи екстремности. 

Автор: Симеон Матев / Климатека

В обявата са употребявани материали от:

  • https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-february-2020
  • https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover- february -2020
  • https://public.wmo.int/en/media/news/extreme-weather-hits-usa-europe 
  • www.stringmeteo.com
  • http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР