Тази година се навършват 140 г. от рождението на ирландския

...
Тази година се навършват 140 г. от рождението на ирландския
Коментари Харесай

Слави Томов представя вечер, посветена на 140 години от рождението на Джеймс Джойс

Тази година се навършват 140 година от рождението на ирландския публицист Джеймс Джойс (1882 – 13.01.1941), един от тримата влъхви на европейския модернизъм, дружно с Франц Кафка и Марсел Пруст.

По този мотив в Дома на писателя на 23 ноември от 18.00 събитието ще бъде маркирано с малко припомняне на неговата биография и творчество, както и четене на пасажи от творбите му „ Одисей “, „ Портрет на художника като млад “ и „ Дъблинчани “.

Джеймс Джойс е роден на 2.II.1882 година в дъблинското предградие Ратгар. Бащата е малък притежател и уверен последовател на водача на придвижването за самоуправление на Ирландия Парнел, а майката – ревностна католичка. Джеймс Джойс стартира образованието си в йезуитския лицей Клонгоус Уд край Клейн, където постъпва през 1888 година, само че през 1892 година е заставен да напусне заради липса на средства. След това учи вкъщи, а за малко и в друго католическо учебно заведение в Дъблин. След завършването на колежа през 1903 година Джойс отпътува за Париж да следва медицина, само че не след дълго се връща в Дъблин, тъй като майка му е на смъртно легло. Следват години на заточение, в които се появяват най-известните му творби: стихосбирката „ Камерна музика ”, сборникът с разкази „ Дъблинчани ”, „ Портрет на художника като млад ”, „ Одисей ” и „ Бдение над Финеган ”. Умира в Цюрих на 13.I.1941 година на петдесет и девет годишна възраст от перфорирана язва.

Действието в най-известния му разказ „ Одисей ” се развива в един-единствен ден и това е 16 юни 1904 година На 16 юни всяка година, феновете на Джойс означават Bloomsday. В рамките на празника по целия свят се организират четения на романа, а в Дъблин празнуващите минават по маршрута на героите на творбата Блум и Стивън.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР