Тази година се навършват 106 години от потъването на вероятно

...
Тази година се навършват 106 години от потъването на вероятно
Коментари Харесай

Непотопяемата милионерка от Титаник - Моли Браун

Тази година се навършват 106 години от потъването на евентуално едни от най-известните пътнически кораби в света - Титаник.

До през днешния ден голямата морска покруса продължава да буди интерес по целия свят, а историите за някои от пасажерите се описват още.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК съдебна експертиза ПРОМЕНИХА АРТИСТИТЕ ОТ "ТИТАНИК "

През 1997 година по кината потегля и фамозния филм на Джим Камерън, в който с изключение на измислени персонажи, са преплетени историите на действителни хора.

Преди време в рубриката ни "Историята помни " ви разказахме за невероятната история на семейство Исидор и Ида Щраус, които умират на борда на Титаник, въпреки да са имали опцията да се спасят.

Любовната история на старата двойка от "Титаник ", за която не знаете

Сега продължаваме с нов роман, този път за една ярка персона, с твърди позиции и също толкоз вълнуваща история.

Тя се споделя Маргарет Браун, известна още като Моли.



Маргарет Тобин е родена през лятото на 1867 година в къща, покрай река Мисисипи, Мисури.

Родителите й са ирландски католически имигранти Джон и Йохана Тобин. Маргарет има и братя и сестри - цели четири братя и две сестри. Някои от тях са от предходните бракове на родителите й, които рано овдовяват.

На 18-годишна възраст Маргарет се реалокира в Колорадо, дружно с някои от братята си. Маргарет и брат й Данаил споделят едно жилище и си намират работа в магазин. В Колорадо Моли среща любовта на живота си. Тя сe омъжва за Джим Джоузеф Браун, който е деятелен и самонадеян човек.

Той по това време не е богат човек, само че тя се омъжва по обич.

Самата Моли написа в едно писмо следното:

Коя е „ Госпожица непотопяема “, претърпяла „ Олимпик “, „ Титаник “ и „ Британик “

"Исках богат човек, само че обичах Джим Браун. В тези дни се борех мощно със себе си. Обичах Джим, само че беше безпаричен. Накрая взех решение, че ще бъда по-добре с един безпаричен човек, който обичах, в сравнение с с богат човек, чиито пари ме притеглят. Така се омъжих за Джим Браун ".
 Маргарет Браун Маргарет Браун
Маргарет и Джим с обич отглеждат и двете си деца.

Животът на Маргарет обаче се прекатурва във финансово отношение.

Фамилия Браун придобива голямо благосъстояние през 1893 година когато, посредством напъните на Джей в региона на минното инженерство, той получава забележителна сума от мината, в която работи по това време. Нещо повече, Браун придобива забележителен дял акции и място в компанията.

През 1894 година семейство Браун закупува огромна къща в Денвър. Социалният им живот от ден на ден се развива, те участват постоянно на голям брой събития от друг темперамент.

Моли и Джим се разделят през 1909 година Те подписват съглашение, което е по взаимно единодушие, само че на процедура не се развеждат. Въпреки това, двамата не престават да поддържат контакти.

Появи се нова причина за потъването на "Титаник "

Моли става известна с интереса си към изкуствата и езиците. Особено към френската просвета. Тя даже подкрепя "Алианс Франсез ", които вземат участие в популяризирането на френския език и просвета посредством курсове, културни и франкофонски събития

Маргарет стартира да се занимава интензивно с щедрост.

Амбициите й стигат и по-далеч - през 1914 година (след нещастието с Титаник) тя се кандидатира за Сената, само че акцията й завършва. Маргарет взема решение да замине във Франция, с цел да оказва помощ на образувания комитет за помощ на страната след Първата международна война.

Непотопяемата Моли Браун и Титаник

Браун е прекарала първите месеци на 1912 година в Египет. Тя схваща, че най-големият й внук се е разболял съществено. Моли неотложно резервира билети за първия заминаващ транспортен съд за Ню Йорк, по това време Титаник.

Фаталната нощ

Меню от "Титаник " беше продадено за 60 хиляди паунда

Моли се качва на избавителна лодка номер 6. Преди това Браун се пробва да помогне и други хора. Прякорът й "Непотопяемата Моли Браун ", идва с помощта на тъкмо това нейно предпочитание - да избави още хора.
 Кати Бейтс в ролята на Маргарет Браун Кати Бейтс в ролята на Маргарет Браун
След като Титаник потъва, в студените води към момента има доста хора, които са със избавителните жилетки. Моли упорства да се върнат, с цел да ревизират дали има оживели. Известен факт е, че в някои лодки е имало свободни места.

Морякът Робърт Хишес, който е бил на лодка номер 6, отказал в началото да се върнат. Смятал, че в случай че го създадат, лодката евентуално ще бъде обърната, в опит да се качат на нея други хора. След няколко опита да призове Хишес да се върне обратно, Браун го заплашва, че ще го изхвърли персонално от лодката.

Източниците се разграничават по въпроса дали лодката се е върнала, само че и дали са намерили живи. Въпреки това Моли Браун остава в историята със своята огромна душа.

На търг: Цигулка от "Титаник " продадена за $1,45 млн.

След като оживелите се качват на борда на Карпатия (корабът, който избавя част от пасажерите от Титаник), Браун стартира да провежда комитет на оживелите благодарение на други хора от първа класа.

Комитетът работи за обезпечаване на съществени потребности за оживелите от втора и трета класа.

Маргарет става още по-популярна след Титаник.

Това й оказва помощ да разпространява проблемите, които я интересуват мощно: правата на служащите и дамите, образованието и грамотността на децата, историческото предпазване и възпоменанието на смелостта на мъжете от Титаник.

По време на Първата международна война във Франция тя работи с Американския комитет, подпомагащ страната за възобновяване й, оказва помощ на ранени френски и американски бойци. Тя е отличена от Ордена на почетния легион (френски народен медал, основан от Наполеон Бонапарт).

През последните години от живота си тя се изявява като актриса.

Маргарет Браун умира в съня си в на 26 октомври 1932 година в хотел в Ню Йорк. Тя е заровена при брачна половинка си, който умира няколко години по-рано.

Във кино лентата "Титаник " Моли Браун е показана ослепително от актрисата Кати Бейтс.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР