Тази година природата нанесе безмилостни удари със смъртоносни, свързани с

...
Тази година природата нанесе безмилостни удари със смъртоносни, свързани с
Коментари Харесай

АП: Природните бедствия отбелязаха рекорди през 2020 г.

Тази година природата нанесе безмилостни удари със смъртоносни, свързани с атмосферните условия и климата бедствия, които счупиха досегашни върхове, разяснява АП.

С максимален брой получили имена стихии в Атлантика, с най-голямата до момента повърхност в Калифорния, изгорена от горски пожари, с убийствени наводнения в Азия и Африка и гореща, разтапяща се Арктика, 2020 година беше повече от гибелна, като се прибави и пандемията. Това беше година на бедствия - а климатичните промени, свързани с горенето на въглища, нефт и природен газ, бяха огромен фактор за това, споделиха учени. Съединени американски щати не просто записаха най-вече бедствия, нанесли вреди за най-малко 1 милиард $ - съобразено с инфлацията- те напряко счупиха този връх, точат данни на Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата (НУИОА).

До септември 2020 година беше доближат остарелият връх от бедствия, струващи 16 милиарда $, а когато изчисленията приключат при започване на януари, чиновници считат, че цената ще е към този момент 20 милиарда, евентуално и повече. Само три щата не пострадаха от метеорологичните бедствия с вреди за милиарди долари (Аляска, Хаваите и Северна Дакота), а цялата брегова линия от Тексас до Мейн, като се изключи дребна част на Флорида, бяха под засилено наблюдаване или с предизвестие за вихър, тропическа стихия или стихия от тези системи, съгласно американските метеорологични чиновници.

С 30 получили имена стихии, сезонът на ураганите в Атлантика надвиши прага, подложен през 2005 година, не му останаха свободни лични имена и навлезе във вътрешността в гръцката писменост, карайки метеоролозите да премислят метода по какъв начин да именуват бъдещи стихии, споделиха чиновници. Десет от тези стихии бързо се ускориха и това ги направи по-опасни. Дузина връхлетяха Съединени американски щати и с лекост разрушиха остарелия връх от девет стихии. Луизиана беше изумена пет пъти. В един миг, Американският червен кръст беше напълнил 60 хотела в Ню Орлийнс с нуждаещи се от заслон хора.

С опустошителна 20 годишна мегасуша и горещини, близки до рекордните, минимум 16 907 квадратни километра в Калифорния бяха изгорени от горски пожари, удвоявайки дотогавашния връх за изгорена повърхност. Пет от шестте най-големи горски пожари в историята на Калифорния бяха през 2020 година. Орегон и Колорадо също претърпяха големи вреди от пожари. Над 10 000 здания бяха развалени или унищожени и минимум 41 души починаха.

Между пожарите и ураганите, Американският червен кръст обезпечи рекордните 1,3 милиона нощувки във краткотрайни центрове за потърпевшите от бедствия американци - четири пъти повече от средногодишното през миналото десетилетие.

"От април преживяхме огромни бедствия, случвали се в страната на всеки пет дни ", сподели Тревър Ригън - зам.-председател на Червения кръст, отговарящ за бедствията. "Наистина нямаше прекъсване, а и не всички тези бедствия влязоха в новините ". Това беше толкоз натоварена и луда година, че една "деречо " (дълготрайна, движеща се по права линия вятърна стихия, обвързвана със мощни гръмотевични бури), опустошила Средния запад, остана под радара, макар вреди за близо 10 милиарда и надали някой си я спомня. Други жестоки стихии, коствали милиарди долари, постоянно с торнада и градушки, удариха Съединени американски щати през януари, февруари, два пъти през март, на три пъти през април и още три пъти през май.

"Всички тези бедствия в Съединени американски щати в действителност способстваха за пагубна година ", сподели Адам Смит, прибавен климатолог от НУИОА и добави: Промените в климата имат отпечатък върху доста от тези разнообразни екстремални феномени и бедствия.

"Природата ни изпраща обръщение. По-добре е да го чуем ", сподели в изявление за АП шефът на програмата на Организация на обединените нации за околната среда Ингер Андерсен. "Където и да отидете, на който и да е континент, виждаме по какъв начин природата ни нанася удари. Това беше най-топлият тригодишен интервал, който в миналото е имало. Температурите в Арктика, горските пожари и така нататък и тъй наречените "

В международен мащаб, над 220 свързани с климата и атмосферните условия бедствия засегнаха над 70 милиона души и предизвикаха вреди за над 69 милиарда $. Повече от 7500 души бяха убити, съгласно предварителни оценки от интернационалната база данни за бедствията в Центъра за проучване на епидемиологията на бедствията в Католическия университет в Льовен в Белгия.

От бедствията, които центърът наблюдава, в това число трусове, вулкани и земни свличания, 85 до 90 % са свързани с климата или атмосферните условия, сподели шефът Дебарати Гуха-Сапир.

"За разлика от Съединени американски щати, които през 2020 година претърпяха рядка пауза в увеличаващите се наводнения, провокирани от урагани, по света наводненията са най-големият проблем ", сподели Гуха-Сапир и уточни: Голяма неточност е да се подценяват наводненията.

През юни наводнения убиха над 1900 души в Индия и засегнаха над 17 милиона души, съгласно данните на центъра. Други наводнения и свързани с тях земни свличания в Непал, Пакистан, Афганистан и още веднъж в Индия убиха най-малко още 1250 души. Африкански наводнения убиха близо 600 души. А наводнения по протежението на река Яндзъ и край язовира "Три проломи " в Китай убиха през лятото най-малко 279 души и предизвикаха стопански загуби за повече от 15 милиарда $, съгласно Световната метеорологична организация (СМО). През октомври във виетнамския град Хуе паднаха рекордните 261 сантиметра дъжд, съгласно СМО.

Екстремни феномени, в това число горещи талази и суша, поразяваха на всички места по света. Сибир доближи рекордните 38 градуса по Целзий, а в огромна част от Арктика беше с 5 градуса по Целзий по-топло от междинното ниво и имаше извънредно тежък сезон на горски пожари. Океанският лед в Арктика се сви до второто си подред най-ниско ниво и сложи няколко месечни върхове по размразяване.Долината на гибелта в едноименния американски народен парк претърпя температура от 54,4 градуса - най-високата записана на Земята от най-малко 80 години.

Темпото на бедствията очевидно нараства, споделиха експерти по бедствия и климатолози. Международната база данни в Белгия пресметна, че от 1980 година до 1999 година в света е имало 4212 бедствия, засегнали 3,25 милиарда души и коствали 1,63 трилиона $, съобразено с инфлацията. От 2000 година до 2019 година тези цифри скочиха до 7348 бедствия, 4,03 милиарда наранени хора и вреди за 2,97 трилиона $.
"Бедствията значително се трансформират в хронично положение в нашата страна ", сподели Ригън, който е забелязал смяната от 2006 година, когато се причислява към Червения кръст след урагана Катрина.

Климатичните промени се отразяват на растежа на бедствията, изключително горски пожари, влошени от суша и горещини, сподели климатологът от щатския университет в Пенсилвания Майкъл Ман.

"Не чаках да преживея сезон с 30 стихии с обособени имена ", сподели Ман, отбелязвайки, че ураганите са били подхранени от естественото изстудяване от явлението "Ла Ниня " на части от централния Пасифик, съчетано с породено от човешка активност повишаване на температурата на международния океан.

Заместник-директорът на Националния център за наблюдаване на ураганите Ед Рапапорт сподели: Беше изтощителна година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР