Тази година през септември се очаква средните месечни температури в

...
Тази година през септември се очаква средните месечни температури в
Коментари Харесай

Времето през септември: От 7 до 35 градуса

Тази година през септември се чака междинните месечни температури в страната да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е сред 17 и 20 градуса, а за планините - сред 3 и 10 градуса.

Най-високите температури през септември ще бъдат сред 30 и 35 градуса, а най-ниските - сред 7 и 12 градуса, по-високи ще са по Черноморието, оповестиха за Българска телеграфна агенция от отдел " Метеорологични прогнози " в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата, която за равнините е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските региони - от 60 до 80 литра на квадратен метър. 

През първото десетдневие времето ще ще бъде най-вече слънчево. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива в обособени дни основно над планинските региони и там ще има изолирани краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици. През първата половина от интервала температурите ще са близки, а през втората - по-високи от климатичните правила. 

В началото на второто десетдневие има нараснала възможност за развой с превалявания на повече места в страната и релативно намаляване на температурите.

Около средата на десетдневието се чака още веднъж да се откри най-вече слънчево време и вероятността за изолирани краткотрайни следобедни превалявания понижава. В края на интервала има изгледи за синоптична конюнктура със забележителна облачност, превалявания и намаляване на температурите. 

През първата половина от третото десетдневие остава с нараснала възможност за превалявания на повече места в страната, а температурите ще са към климатичните правила. След средата на десетдневието и до края на месеца се чака изсъхнал интервал с най-вече слънчево време и стопляне. 

Кои са присъщите особености на септември?

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата. Това е причина за увеличаване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години преваляванията надвишават неколкократно месечните правила. Обикновено облачните дни са от два до шест, а тези с дъжд - към четири. 

През септември в България са измервани и извънредно високи температури - към 40 градуса, само че през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета. 

На 23 септември в 9 часа и 50 минути настава есенното равноденствие и стартира астрономическата есен.

Астрономическата информация демонстрира, че при започване на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва тъкмо в 20 часа.

Продължителността на деня е 13 часа и 8 минути. В края на месеца слънцето ще изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 46 минути. 

Фазите на луната през месеца са: на 7 септември е последна четвърт, на 15 септември е новолуние, на 22 - първа четвърт, а на 29 септември е пълнолуние. 

На 23 септември в 9 часа и 50 минути настава есенното равноденствие и стартира астрономическата есен. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР