Тази година предстои реставрация на най-старата и емблематична къща в

...
Тази година предстои реставрация на най-старата и емблематична къща в
Коментари Харесай

Започва реставрацията на Етнографския музей в Бургас

Тази година следва реституция на най-старата и емблематична къща в Бургас, издигната през 1872 година Това е Бракаловата къща, в която в този момент е настанен Етнографският музей.

Къщата е издигната през 1873 година от бургаския кмет Димитър Бракалов. Сградата е една от най-емблематичните в Бургас и е единствената непокътната в по този начин наречения Цариградски жанр. Днес тя е архитектурен монумент на културата.

Проблемът при нея, както и при множеството къщи в града е, че основите са плитки поради подпочвените води и влагата е пропълзяла в къщата.

Снимка: Wikipedia

За последно къщата е реставрирана преди повече от 40 години. Настоящата реституция се прави с европейско финансиране. Работата по къщата ще завърши след към 18 месеца, като през това време експозициите от Етнографския музей ще бъдат пренесени на друго място.

" Целта на плана е Етнографският музей да се трансформира в една още по-търсена дестинация за посещаване в сърцето на Бургас ", сподели кметът Димитър Николов.

Предвидено е цялостно реновиране на двата етажа на къщата и възобновяване на оборудването вътре. Музеят ще се снабди с в допълнение фондохранилище. Ще бъде градивно укрепено каменното стълбище, към което ще се инсталира рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата постройка, ще бъде благоустроено дворното пространство. Ще се построи нов плочник, ще се инсталира нова ограда.

Повече за Етнографския музей в Бургас и за историята на Бракаловата къща може да научите във видеото на уеб страницата:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР