Тази година отбелязваме 30 години история на взаимна подкрепа и

...
Тази година отбелязваме 30 години история на взаимна подкрепа и
Коментари Харесай

Генчовска в Загреб: 12-вековното приятелство между България и Хърватия продължава

" Тази година означаваме 30 години история на взаимна поддръжка и взаимопомощ сред България и Хърватия . За този интервал двете страни изминаха дълъг път и през днешния ден са другари и съдружници в Европейски Съюз и НАТО, а 12-вековното другарство сред тях продължава‘ ’. Това съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска на взаимна конференция с хърватския си сътрудник Гордан Гърлич-Радман, която се организира в Загреб.
 
И двамата министри показаха общата воля за задълбочаване на връзките сред двете страни, които ще продължат да се поддържат и в бъдеще на фона на световните провокации, с които се сблъскват Европа и целият свят.
 
Министър Генчовска акцентира, че България постоянно е подкрепяла твърдо Хърватия от интервала на оповестяване, признание и отбрана на нейната самостоятелност и териториална целокупност, до присъединението й към Европейски Съюз, НАТО и интернационалните организации.

“Партньорство сред България и Хърватия се развива в границите на Европейски Съюз и НАТО . София и Загреб би трябвало да поемат ангажимент да работят за ново стратегическо измерение посредством задълбочаване и усилване на съдействието си в основни области като сигурност и защита, търговски и стопански връзки, туризъм, обучение, просвета и просвета ”, сподели първият ни посланик. Теодора Генчовска и Гордан Гърлич-Радман ще работят дружно за приемането на двете страни в Шенген, Eврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване.
 
По време на срещата двамата външни министри показаха угриженост за обстановката в Украйна , като се сплотиха към мнението, че непредизвиканото и безпричинно военно навлизане на Русия в Украйна е основало нова геостратегическа действителност, която подкопава европейската сигурност.
 
Сред обсъжданите тематики бе и самодейността „ Три морета “. „ Инициативата дава големи благоприятни условия за съгласуваност сред страните, изключително в подтекста на войната в Украйна. Потенциалът й може да се употребява във връзка с енергийната съгласуваност, като България и Хърватия могат да работят в тази посока “, сподели още българският външен министър. Тя добави, че България и Хърватия са едни от най-силните поддръжници на европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
 
По време на визитата си в Хърватия министър Генчовска се срещна и с министър–председателя Андрей Пленкович, ръководителя на Народното събрание Гордан Яндрокович, както и с представители на българската общественост. Тя посети и Хърватската академия на науките и изкуствата, където хърватската страна изрече персонална признателност към България за финансовата помощ, предоставена на академията, за възобновяване след земетресенията в страната през 2020 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР