Тази година Ница няма да посрещне националния празник на Франция

...
Тази година Ница няма да посрещне националния празник на Франция
Коментари Харесай

Година след атаката в Ница много въпроси остават без отговор

Тази година Ница няма да посрещне националния празник на Франция с фойерверки. Градът отбелязва годишнината, откогато радикализиран мъж навлезе с висока скорост по крайбрежния бул., на който се бяха събрали към 30 000 празнуващи, и умъртви 86 души, ранявайки няколкостотин. Сред починалите 15 бяха деца.

Организацията " Ислямска страна " пое отговорност за нападението. Разследването обаче не сподели, че нападателят - тунизиецът Мохамед Булел, открил се в Ница след подписан брак през 2007 година - е имал директни връзки с групировката. Той бе премахнат на сцената на закононарушението. Девет души бяха задържани поради нападението по съмнение, че са помогнали в друга степен на нападателя.

Въпреки че отчетът на проверяващите към този момент е достигнал размер от 80 000 страници, в него липсва главният въпрос за връзката сред " Ислямска страна " и Булел. Затова управляващите работят с догатката, че той се е саморадикализирал.

Атаката в Ница беше първият случай, при който нападател последва апела на някогашния представител на " Ислямска страна " Мохамед ал Аднани от 2014 година поддръжниците на групировката да правят офанзиви в Европа и да употребяват транспортни средства като оръжия.


© Eric Gaillard, Reuters

Травмите остават

Семействата на починалите към момента упрекват предходното френско държавно управление, че не е имало задоволително ограничения за сигурност, които да оказват помощ да се предотврати офанзивата.

Повечето потърпевши към този момент са се възстановили, макар че някои останаха с дълбоки контузии, а сред 10 и 20 души към момента се лекуват. Над 3000 души (сред които близки на жертвите), претърпели офанзивата, обаче към момента се лекуват при психиатър. Сред тях има и доста деца, които не могат да се оправят с шокиращия спомен и последствията от него в съзнанията си. Някои от тях са отказали поканата от френския президент Еманюел Макрон да вземат участие във възпоменателните събития на " Променад дез англе ", написа " Дойче веле ".

Друг проблем е бавното погашение на обезщетенията за потърпевшите - страната до момента ги е обезщетила едвам с 25 от обещаните 300 милиона.


© Eric Gaillard, Reuters

Служба, церемониал и концерт

Днес възпоменанието в Ница ще стартира с религиозна работа, в която ще вземат участие представители на разнообразни вероизповедания. Медиите няма да бъдат позволени до нея. Гражданите на Ница са приканени насочат посланията си по отношение на атентата в паметна книга и да слагат бяло-синьо-червени плочки - цветовете на националното знаме - на тротоара на " Кея на Съединени американски щати ", който е продължение на крайбрежния бул. " Промнад дез англе ", на който бе осъществено нападението. С тези плочки те ще изпишат обръщение, което ще бъде показано по време на формалната гала за отдаване на респект, предава организация " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

В 17,30 ч. българско време опечалените фамилии и представители на силите за сигурност и на екипите за незабавна помощ дружно с президента Макрон ще участват на боен церемониал, а тържествената гала в памет на починалите ще се състои по-късно и ще бъде предавана на огромни екрани в града. Макрон е планувал частна среща с близки на жертвите на атентата.

Вечерта в Ница ще има концерт в памет на жертвите, а след това в небето ще бъдат пуснати балони и ще бъдат запалени 86 прожектора, колкото са жертвите на атентата, измежду които имаше и 37 чужденци от 19 националности.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Атаката в Ница (40)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР