Тази година на небето ще се появи нова звезда“, която

...
Тази година на небето ще се появи нова звезда“, която
Коментари Харесай

Втора Полярна звезда ще се появи в небето! Ще се вижда дори в градовете

Тази година на небето ще се появи нова „ звезда “, която ще се вижда с просто око даже в градските региони. Подобно галактическо шоу би било резултат от взаимоотношение сред две звезди, протичащо се на всеки 80 години.

Звездата T Coronae Borealis (T CrB) се намира в съзвездието Corona Borealis и наподобява много нормално през множеството време. Яркостта й се прави оценка на +10 големина, което е на границата на видимост с бинокъл.

Но един път на всеки 80 години звездата внезапно усилва яркостта си до +2 големина, което я слага наедно с Полярната звезда, пише New Atlas. Една елементарна звезда за известно време ще стане една от най-ярките в нощното небе, която може да се види с невъоръжено око, даже в светлината на градовете. За финален път сходен скок е следен през 1946 година, а преди този момент - през 1866 година

За благополучие на астрономите, звездата T CrB реши да изпревари графика с към две години. Според изчисленията звездата ще пламне сред март и септември 2024 година

Няколко дни звездата ще се вижда с невъоръжено око, а след към седмица - и с бинокъл. След това яркостта на звездата още веднъж се стабилизира за няколко десетилетия.

Разговорите за идното събитие започнаха, откакто звездата стартира да потъмнява, а данните от 1945 година демонстрират, че потъмняването предшества експлоадирането.

И по този начин, какво предизвиква тези огнища? Факт е, че T CrB не е единствено една звезда, а двойна система, която се състои от бяло джудже и червен колос. И двата обекта са в доста близка орбита един до различен.

Червеният колос отделя газ, който бялото джудже гълтам. Събрало сериозно количество водород, бялото джудже провокира термоядрен гърмеж, наименуван нова.

Така едвам забележимото бяло джудже става по-горещо, по-голямо и по-ярко, преди да се откри за идващите 80 години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР