Тази година на 24 февруари се изпълват десет години от

...
Тази година на 24 февруари се изпълват десет години от
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Патриарх Неофит е ангелът на родната ни църква

Тази година на 24 февруари се изпълват 10 години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е ангелът на родната ни Българска православна черква, сподели за Българска телеграфна агенция Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний във връзка отбелязването през днешния ден на десетата годишнина от избора и интронизацията на патриарх Неофит.

" Негово Светейшество преди 10 години пое по този нелек път - да носи кръста на предстоятел на родната ни Българска православна черква и като един ревнив свещеник, който се е потвърдил още от млади години, поемайки по пътя на монашеството, израствайки в църковната подчиненост - като Русенски митрополит, и в качеството си към този момент на български патриарх, той е потвърдил, че да бъдеш добър началник, е нужно да съчетаваш в себе си богатата палитра от разнообразни качества.

Това са самообладание, примирение, християнска обич, безрезервност, себежертвеност в служението, тъй като да бъдеш кормчия на православната черква е високоотговорно служение, само че е и обвързвано с доста сила, която би трябвало да вложиш в умелото ръководене - с благост, само че и с неотстъпчивост, когато е належащо в отстояването на съществени правила ", сподели митрополит Антоний. 

Както виждаме, Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия към този момент 10 години, под управлението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, стои крепко на своето място, твърдо стъпил върху скалата на Светата православна черква и отстоявайки интереса на всички православни българи, които живеят в България и отвън страната, акцентира Западноевропейският митрополит. 



" Ние се радваме на едно положително съдействие, като членове на Светия синод на БПЦ-БП, приятелски между тях, воглаве с Негово Светейшество патриарх Неофит. Той, като вселюбящ татко, ни милва, наставлява и най-много ни зарежда със своя образец на благост, на примирение, на самообладание. Негово Светейшество ни оказва помощ, когато би трябвало да вземем решение, да не прибързваме, да обмисляме доста добре, с цел да може в действителност и решението, което ние вземем, да бъде най-правилно и то да бъде във времето регистрирано като такова ", сподели митрополит Антоний.  

На въпрос за тези минали 10 години, отпред с патриарх Неофит на БПЦ-БП, кои исторически и запаметяващи се решения, взети от Българската православна черква, могат да се отличат, митрополит Антоний съобщи, че има исторически решения и измежду тях е " твърдата и непоколебима позиция на Българската православна черква против Истанбулската спогодба ".

Българската православна черква ясно и изрично сподели, че не приема " никакви такива нововъведения, които са отвън общоприетите християнски фамилни добродетели ", посочи архиереят.

Той означи, че Българската православна черква издигаше своя глас и по въпросите за разнообразни законопроекти в българската страна, които бяха свързани с християнското семейство и с религиозното образование.



" Имаше и доста въпроси, свързани с църквата на Република Северна Македония, като преди време имаше твърдо и императивно гледище на неправителствени организации, ние, незабавно, без каквито и да е било разсъждения да признаем Македонската черква, макар че тя се намираше под схизма от Сръбската патриаршия. Всички тези твърди позиции на Българската православна черква в отстояването на разнообразни законопроекти и правила са победи, които са общи на целия Свети синод и с помощта на българския патриарх Неофит ", съобщи митрополит Антоний. 

Русенският митрополит Неофит беше определен за патриарх на България на 24 февруари 2013 година

На 24 февруари 2013 година, неделя, на Патриаршеския изборен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит беше определен за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български беше осъществена още същия ден - 24 февруари 2013 година, в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".



Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден е на 15 октомври 1945 година в София. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1959 година, е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Курсът, на която приключва през 1965 година От септември 1967 година е студент в Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, която приключва през 1971 година От есента на 1971 до 1973 година той е на богословска специализация в Катедрата по " Църковно пеене " при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 година е назначен за учител по източно-църковно пеене и за диригент на студентския хор при Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София.

На 3 август 1975 година в Троянската света обител е подстриган в монашество с името Неофит от българския патриарх Максим. На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя " - и за йеромонах.

От 30 септември 1975 година Неофит е диригент на Софийския духовнически хор, а от 15 юли 1977 година е и старши учител по източноцърковно пеене и богослужебна процедура в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 година По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя ", е въведен в архимандритско достолепие от патриарх Максим. От 1 януари 1981 година до декември 1985 година архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като подобен, на 8 декември 1985 година в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", е хиротонисан в епископски ранг с купата " Левкийски " и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 1 декември 1989 година свещеник Неофит е ректор на Духовната академия " Св. Климент Охридски " в София, а на 26 юли 1991 година е определен и за първи декан на възобновения Богословски факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Този пост той заема до януари 1992 година



На 27 януари 1992 година е назначен за основен секретар на Светия синод и за ръководител на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

На 27 март 1994 година е определен, а на 3 април същата година е и канонично одобрен за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 година, по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенската епархия е разграничена на Русенска и Доростолска епархия, а Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възобновения Доростолски митрополитски трон.

На 2 декември 2008 година Русенският митрополит Неофит получава званието " лекар хонорис идея " на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Званието му е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване във възобновяване на Богословския факултет.

На 22 юни 2010 година Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е почетен от президента на България с ордена " Св. св. Кирил и Методий " - огърлие, " за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия " Св. Климент Охридски ", за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни, и за неговата 65-годишнина ".



Патриарх Неофит одобри на 21 февруари на среща премиера Гълъб Донев, който го поздрави за десетгодишнината от избора му отпред на Българската православна черква

На 21 февруари тази година Негово Светейшество Българският патриарх Неофит одобри на среща служебния министър-председател Гълъб Донев.

Служебният министър-председател поздрави Светейшия патриарх във връзка десетата годишнина от неговия избор и от неговата интронизация на предстоятел на Българската православна черква. Премирът Донев показа, че служебното държавно управление подкрепя и спомага в работата и делото на Българската православна черква, като посочи помощта, отпусната от Министерския съвет за подкрепяне на реконструкцията и реставрацията на Богословския факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ", помощта за Зографската света обител на Света Гора, за възобновяване на Банското крило в манастира. Благодари и за множеството благотворителни начинания, проведени от Българската православна черква. 

Гълъб Донев изрече признателност към Светейшия патриарх, че по време на пандемията от ковид Църквата е била покрай обществото и е помогнала на хората да не се отчаят, както и за навременната помощ за бежанците, които предходната година бяха приютени в поделения на Българската православна черква - манастири и прицърковни здания. Той също по този начин благодари и за помощта, изпратена от Българската православна черква за потърпевшите от земетресенията в Турция и Сирия. 



По време на срещата митрополит Антоний благодари на служебния министър-председател за помощта, която българската страна оказва и на нашите общини отвън граница и спомага за укрепването на българските църковни общини в Западна Европа. Белоградчишкият свещеник Поликарп пък срещна премиера Донев с множеството начинания, които Софийска света митрополия осъществя с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. 

Премиерът Гълъб Донев показа, че страната е помогнала и за цифровизация на архива на Зографския манастир. Целта е освен да бъдат съхранени документите от манастира, само че и младежите да имат опцията да се допрян до писмени монументи, за които са чели единствено в учебниците. 

На срещата на 21 февруари служебният министър-председател подари на Негово Светейшество диригентската палка на композитора и диригент Найден Тодоров, който сега е и длъжностен министър на културата. Патриарх Неофит подари на премиера Гълъб Донев икона на Майката Божия, като му пожела Св. Богородица да го пази и предизвиква в положителните каузи. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР