Тази година конкурсът ще се проведе от 20 до 22

...
Тази година конкурсът ще се проведе от 20 до 22
Коментари Харесай

Утре във Варна ще се състои Златни искри - конкурс за детски песни

Тази година състезанието ще се организира от 20 до 22 октомври

Вече единадесет години Варна е сцена на вдъхновяваща среща на децата-изпълнители - " Златни искри ". Този европейски конкурс за детски песни, основани от професионални създатели, дава опция на композитори и текстописци от Европа да стигнат със своите музикални послания до необятната детска публика.

Историята на " Златни искри " стартира през 2013-та година с концепцията на продуцента Доно Цветков да се сътвори конгрес, където композитори от разнообразни страни да споделят своите хрумвания, усеща и показа за детския свят посредством музика.
Участието в " Златни искри " е същинско предизвикателство за създателите на песни и премеждие за децата. Младите музикални гении би трябвало да основат нова визия на песента, която да показват пред жури от професионални музикални специалисти. Този развой на основаване и осъществяване на музика развива креативните им умения и им дава опция да изразят своята характерност.
Във Варна своя премиера през годините имаха песни от 25 страни от цяла Европа. Сред участниците почтено заемат място и известни български композитори като Любомир Денев, Румен Бояджиев, Кр.Гюлмезов Ал. Савелиев, Хайгашот Агасян, Пепи Писарски и доста други. А част от децата, които познаваме от първите подиуми на „ Златни искри ”, в този момент постоянно виждаме в музикалните формати у нас и в чужбина и даже измежду финалистите на детската „ Евровизия ”.

За основаването и провеждането на „ Златни искри “ Фондация „ Откритие “ - главен уредник на състезанието, получи през 2021 премията „ ПроКултура “ на Българската асоциация на работодателите в региона на културата (БАРОК) и Граждански институт за приноса към достъпа на младежите до просвета - „ БАРОК 2021г. “.

Тази година състезанието ще се организира от 20 до 22 октомври в концертните зали на Военноморския клуб на Варна и БНР-Радио Варна. Това стана допустимо с главната поддръжка на сдружението за отбрана на авторски права „ Музикаутор ” и Министерството на културата на Република България, което обичайно застава зад плана, и отчасти - на Община Варна.

Културният фонд на „ Музикаутор “ поддържа българските създатели в основаването на музика и предизвиква развиването на музикалния бизнес в България и се финансира с отчисления от приходите на „ Музикаутор “.

Наградният фонд на „ Златни искри “ - 2023 за създателите на музика е в размер на 11 100 лв. за музика, както и за награди за най-хубав аранжимент и текст на ария. Свои награди връчват също БНР и БНР-Радио Варна.

Най-чаканият миг на състезанието още веднъж ще е музикална галавечер, когато участниците извършват своите песни пред аудитория и журито. Тази вечер е цялостна с страсти, овации и усмивки за децата, чиито фантазии стават действителност.

" Златни искри " не е единствено съревнование, само че и място за основаване на другарства и запознаване с разнообразни култури. Участниците се срещат с хора от разнообразни страни, поддържат връзка, споделят опит, научават нещо ново от всеки. Това обогатява тяхното схващане за света и ги учи да ценят многобразието.

За доста деца " Златни искри " е опцията за първи път да стъпят на огромната музикална сцена. Този опит ги въодушевява да продължат да развиват своя музикален гений и да мечтаят за музикалното си бъдеще. Освен това работата през дните на състезанието им дава късмет да се научат да работят в екип, да бъдат виновни и да учат от противоположната си връзка с журито.
" Златни искри " се разраства и се развива с всяка последваща година. Организаторите се стремят непрекъснато да дават нови благоприятни условия на децата да се показват и да учат посредством музика. Този конкурс съчетава магията на изкуството с другарството и обогатява душите на всички, които вземат участие в него.

" Златни искри " към този момент е не просто конкурс, а същинска традиция във Варна и Европа. Той продължава да вълнува композиторите и младите музикални гении и да ги въодушевява да следват своите фантазии в света на музиката.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР