Тази година капиталовата програма е била 8 млрд. лв., а

...
Тази година капиталовата програма е била 8 млрд. лв., а
Коментари Харесай

Василев спокоен за намаляването на капиталовата програма на 10 млрд.: Тази година и 8 не са изпълнени

Тази година финансовата стратегия е била 8 милиарда лева, а за 2024 година е била увеличена на 12 милиарда лева „ Това, което виждаме, е, че за момента 8-те милиарда не се извършват, тъй че да се понижи от 12 на 10 милиарда лева, което въпреки всичко е нарастване, не би основало трагични проблеми. За момента корекциите са единствено там. Ако се наложи нещо да се поправя сред първо и второ четене, уповавам се да е минимално “.

Това изясни в Благоевград финансовият министър Асен Василев.

В образованието се резервират 125% повдигане на учителските заплати, увеличени са парите за просвета и висше обучение, в културата също има повече средства. В петък той се е срещнал с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалищата. Те желали да ревизират каква планова подготвеност имат, с цел да стигнат заделените тези средства до тях.

„ Заложили сме да има 1 милиарда лева фонд за общински планове. В него има съответни параметри, с които могат да аплайват, нормално до 3 плана за общините без региони. Имаше таван на средствата за всяка община. Колегите от ГЕРБ желаят този лист с планове да бъде признат със Закона за бюджета, а не да се работи с общините и Министерство на регионалното развитие, както беше преди този момент. Въпросът е дали ще стигне времето общините да се провеждат и да си подадат плановете, с цел да бъдат включени. Кратки са периодите, изключително за общини с нови кметове, които мъчно ще се провеждат. Вероятно ще се мине на някакъв хибриден вид – планове, които са подготвени да бъдат утвърдени, а тези, които не са - да влязат повторно в Народното събрание “, изясни Василев.

Той твърди, че в никакъв случай не е делил общините, критериите за разпределяне на средства са били идентични. Даде образец по какъв начин през 2022 година над 210 общини получиха финансиране.

На запитване дали има общини със съществени финансови проблеми изясни, че е доста самостоятелно за всяка община. Имало такива в положително финансово здраве, има и безусловно банкрутирали, както и включени в оздравителната стратегия.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР