Тази година имаме безпрецедентно голям бюджет за подпомагане на земеделските

...
Тази година имаме безпрецедентно голям бюджет за подпомагане на земеделските
Коментари Харесай

Разпределят още 600 млн. лв. на земеделците

" Тази година имаме невиждано огромен бюджет за подкрепяне на земеделските производители. Предстои да бъдат разпределени 600 млн. лева в допълнение за бранша ". Това съобщи пред БТВ министърът на земеделието доктор Иван Иванов, като напомни, че земеделските стопани към този момент получиха 143 млн. лева като КОВИД-мярка. " Летвата е вдигната високо, към този момент сме стигнали с държавни средства до това, което се случва в Европа като подкрепяне на земеделските производители ", разяснява министърът.

Иванов осведоми, че тази година с над 25% са повишени поръчките за закупуване на дърва за огрев и държавните предприятия работят на цялостни обороти, с цел да задоволят повишеното търсене на налична цена. Той обаче акцентира, че има и спекулации при правенето на описите с локално население. Това се вижда от скока в поръчките от места, където до момента не е регистриран подобен интерес. Като образец за това земеделският министър уточни Велико Търново, където има 1200 поръчки.

През първата половина на предходната година са обезпечени дърва на 37 хиляди семейства, а за същия интервал на тази година за 47 хиляди семейства посредством директни продажби от държавните горски и ловни стопанства, като те през тази година са осъществили съвсем 200 хиляди куб. м повече дървесина, посочи земеделският министър. Той предизвести, че към момента в доста обитаеми места кметовете не са подали описите с правоимащи лица.

По тематиката за вноса на зърно от Украйна министър Иван Иванов уточни, че с решение на Европейската комисия то е освободено от мито и фитосанитарен надзор. " След формален сигнал от Националната асоциация на зърнопроизводителите съм разпоредил инспекция на посочените от организацията места за предпазване ", съобщи министърът. " Всички взети проби ще бъдат прецизно тествани, резултатите ще бъдат обществени и, в случай че има разминаване в условията по българските стандарти, ще бъдат подхванати ограничения ", беше безапелационен министър Иванов.

Иванов заяви, че заплатите на работещите в Селскостопанската академия се усилват с 5,5 млн. лева с решение на Министерския съвет. " Правим старания да увеличим възнагражденията във всички структури на Министерството на земеделието в границите на тази и идната седмица ", сподели министърът и добави, че работещите в структурите на министерството заслужават почтено възнаграждение за труда, който поставят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР