Тази година гражданите ще разполагат с време до пети май,

...
Тази година гражданите ще разполагат с време до пети май,
Коментари Харесай

НАП със спешни новини за плащането на данъците

Тази година жителите ще разполагат с време до пети май, с цел да заявяват налозите си. Причина за петдневната пролонгация са почивните дни към великденските празници, обясниха от Националната организация по приходите (НАП) на брифинг, отдаден на данъчна акция 2021 година Законодателно срокът за това е 30 април, само че на практика срокът се получава да е 5 май, защото 30 април, 3 и 4 май са публични почивни дни.

Сроковете за физически лица другояче остават същите. Ако желаеме да се възползваме от понижение в налога за довнасяне в размер на 5% или до 500 лева, то би трябвало да подадем данъчната си декларация онлайн до 31 март и да нямаме отговорности към хазната. Последното може да се ревизира с е-услуга на приходното ведомство, налично от портала им за електронни услуги, прецизира " Монитор ".

Ако имаме борчове, те би трябвало да се погасят до края на март. Иначе в случай че данъкоплатецът е едноличен търговец или аграрни собственик, то срокът за обявление се измества от 1 март до 30 юни. Ако получаваме приходи и като физическо лице, и като едноличен търговец, и в случай че към този момент сме подали информация, то би трябвало да се отчетем два пъти.

Първо в период до края на април и след това още веднъж, до края на юни, като във втората декларация се показват всички приходи, в това число тези, които към този момент един път са декларирани. Иначе декларацията би трябвало да е една и да обобщава всички получени приходи.

Подадените все още заявления от жители са 24 000 на брой.

„ Това е към една трета спрямо декалрациите, подадени миналата година. Лицата с готовност чакат авансово попълнените заявления, тъй като по този метод се облекчава самият ред за подаване на декларация”, разяснява шефът " Обслужване " в Национална агенция за приходите Боряна Георгиева.

Тя подсети, че работодателите разполагат с време до 1 март, с цел да подадат информация за изплатени приходи на чиновници. Реално на база тези документи се вкарват данните в авансово попълнените заявления.

Всъщност тази година ще има нови данни, въведени в авансово попълнените заявления, които се чака да са налични от 8 март 2021 година. На първо място това ще са приходите от онлайн търговия. Тук обаче лицата трябват да вършат разлика дали тези приходи са получени като продажба на персонални движимости, т.е. като физически лица, или в качеството си на търговец.

Ако да вземем за пример художник продава творбите си в интернет, то информацията за това ще бъде заредена в е-формуляра. Ако персонална движимост е купена, без да има цел за препродаване, то тогава няма данъчно обвързване за обявление. Ще има въведена информация за лицата, направили прекачване на транспортно средство, които са го имали за по-малко от година. Причина е, че разликата сред покупната и продажната цена е облагаема. Ще се заредят данни за тези, които са си закупили стаж.

От Национална агенция за приходите припомнят, че с цел да използваме тези заявления, би трябвало да имаме годен електронен автограф или ПИК, публикуван гратис от Национална агенция за приходите. Към момента има милион издадени ПИК кодове на жители.

Друга оригиналност тази година е, че лицата ще може да заявяват какво да вършат с надвнесени суми. Тоест в декларацията може да се уточни дали тези пари ще останат за погасяване на настоящи или на бъдещи отговорности. Те може да се употребяват за покриване на налози, за здравни осигуровки и прочие Логично, парите, които се разпределят, не могат да бъдат повече от надвнесените. Има опция те да се трансферират към банковата сметка на трето лице, само че и за това би трябвало да се уточни информация.

От Национална агенция за приходите подсетиха, че облекченията за развъждане на деца ще могат да се употребяват следващата година. Иначе облекченията за ремонт на дома могат да се употребяват още през 2021 година. Говорителят на ведомството Росен Бъчваров обаче посочи, че става въпрос за облекчение на база осъществен труд за ремонт, а не на база употребявани материали. Съответно мебели, обзавеждане, инсталиране на енергоспестяващи уреди попадат в категорията " Вещи " и те не влизат в обсега на ремонт. Облекчението е в размер на до 200 лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР