Тази година Европейската нощ на музеите в Исторически музей –Димитровград,

...
Тази година Европейската нощ на музеите в Исторически музей –Димитровград,
Коментари Харесай

„Детство мое“ в музея на Димитровград

Тази година Европейската нощ на музеите в Исторически музей –Димитровград, ще бъде отдадена на децата - тогавашните, днешните и бъдещите. От 19 часа ще бъде открита изложбата „ Детство мое “на Регионален исторически музей–Шумен.

Експозицията показва главните моменти от живота на детето - раждане, кръщаване, обучение и неотлъчно обвързваните с него игри и играчки. Изложените материали връщат посетителите обратно в годините на ХХ в., в най-ранните им мемоари, незабравимите игри, първия образователен ден, лудориите и пакостите. Чрез истински мостри на инвентар,свързан с развъждането, облекло от бебешка до юношеска възраст и играчки, се наблюдава средата, в която израства и се възпитава селското и градското дете.

Ще бъдат показани над 150 играчки от фонда на Регионален исторически музей – Шумен, които демонстрират света на тогавашните малчугани. Някои от тях са непознати на днешното потомство. Колекцията събира на едно място саморъчно направените дървени пушки, парцалени кукли и други, както и фабрично създадени играчки. Сред тях са оловни бойци, донесени от Русия при започване на ХХ в., кукла с порцеланова глава купена от Германия през 1926 година, дървени строители…

От 19.30 часа в градината пред музея за дребни и огромни ще се организира открита подготовка с реплики на оръжия - достоверни мечове, щитове и други, съпроводена от лекция по историческа фехтовка.

На разположение на най-малките ще бъдат занимателните детски кътове и работилници, където децата ще си напомнят позабравени игри и занимания от предишното.

Ще има тематично подбрана музика за настроението на всички, както и още изненади, осведомят уредниците, като прецизират, че входът е свободен.

И тази година община Димитровград взе участие в Европейската нощ на музеите с богата стратегия, като всички музеи ще бъдат отворени за гости от 18 до 23 часа: Исторически музей, Дом-музей „ Пеньо Пенев ”, ХГ „ Петко Чурчулиев “ и Ретро апартаментът.

В ХГ „ Петко Чурчулиев ” от 18 ч. ще бъде открита юбилейна галерия - живопис „ Откровения по пътя ” на Благой Господинов.

В Дом-музей „ Пеньо Пенев “ от 18 до 22 ч., на всеки кръговиден час, ще може да се гледат филми за поета - „ Съня ми безоблачен чака вечността ” с режисьор: Славян Костов и сценарист: Яна Тодорова, „ Поезията и животът на Пеньо Пенев ” с режисьор: Жоро Торнев и сценарист Мира Добрева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР