Тази година е възможно да ни атакуват два вируса едновременно

...
Тази година е възможно да ни атакуват два вируса едновременно
Коментари Харесай

Два вируса ни атакуват едновременно

Тази година е допустимо да ни нападат два вируса по едно и също време - " Мичиган " и " Хонконг ". Въпреки това интензивността на възможните епидемии е мъчно предвидима.

„ Мичиган “ се обрисува като типичен протичащ вирус и не се чакат изненади. По думите му не са доста хората, които имат построени антитела против вируса " Мичиган " и това му дава опция да болести повече хора, в случай че не са ваксинирани, само че няма по какъв начин да повлияе на публичния имунитет.

Това сподели пред Нова телевизия основният епидемиолог доктор Ангел Кунчев. Той предложи всеки да бъде деликатен с грипа, тъй като е мъчно предсказуем.

Според доктор Кунчев сега доминират рино вирусите, които доста разнородни с няколко десетки варианти. Няма данни за в този момент за хванати грипове в Европа и не може да се каже, че картината на Стария континент ще бъде същата като в Австралия във връзка с " Мичиган ".

„ Над 90% случаи като затруднения са тежко протичаща пневмония. Основно визира хората над 60 - 65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се визира централната нервна система. Възможно е да имаме паралелна циркулация на два или три вируса “ сподели специалистът. Според него пациентът не може да разпознае признаците. " Хонконг " се отличава с внезапно начало, висока температура и болки в мускулите. При него има общо възприятие на отпаднало, потребност от отмора на легло най-малко 2 - 3 дни. Най-засегнати са децата и хората над 60 - 65 години.

Експертът отхвърли схващането, че нарасналият банкет на витамин С понижава риска от вирус, а като цяло имунизациите дават най-голяма гаранция. Той акцентира още, че извънредно значимо е избягването на очевидно заболели хора, тъй като при грипа болестта може да стане доста елементарно единствено от кашлица и кихане. Според доктор Кунчев няма последна граница за имунизация, само че най-подходящи месеци са октомври и ноември. " Една ваксина защищава не повече от година - година и половина ", сподели още той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР