„Тази година е само загрявка за мен за по-горната категория

...
„Тази година е само загрявка за мен за по-горната категория
Коментари Харесай

Биляна Дудова сменя категорията

„ Тази година е единствено загрявка за мен за по-горната категория до 62 кг – признава Биляна Дудова в материал, оповестен за нея на уеб страницата на Международната федерация по битка (UWW). - Тренировките и упоритата работа са единственото, което може да ми помогне за триумфа. Годината ще е сложна за мен, само че ще се оправя. “

Световната и европейска шампионка от 2021 година, която „ жонглира “ в категориите през по-голямата част от кариерата си, се надява да се откри в новата да нея до 62 кг, която е най-близка до тежестта й, а и най-здравословна.

„ Когато бях кадетка, тежах към 60 кг, само че не бях най-хубавата в България – продължава Дудова. - Имаше и други положителни девойки. Тогава треньорите ми споделиха да понижа тежестта си, с цел да мога да вземам участие на интернационалните надпревари. В противоположен случай единствено ще упражнявам и ще изгубвам. Аз упражнявам към този момент 10 години. И трябваше да предпочитам сред 57 и 62 кг. Но със утринните мерения в два следващи дни преди съревнование ми е мъчно да остана на 57 кг. Затова взех решение да опитам на по-горната. “

В тази категория обаче има куп елитни състезателки - двукратната международна шампионка Айсулу Тининбекова (Киргизстан), олимпийската шампионка Юкако Кавай (Япония), младата звезда Ирина Коляденко (Украйна), международната вицешампионка Кайла Миракъл (САЩ), бронзовата медалистка Нонока Озаки (Япония).

Преди това обаче 24-годишната Дудова ще би трябвало да се оправи с бронзовата олимпийска медалистка и съотборничка Тайбе Юсеин, напомня изданието.

Двете към този момент имат две срещи, салдото е еднакъв 1:1. През януари Тайбе победи Биляна на държавното състезание, а преди дни Дудова взе реванш на финала на „ Дан Колов “.

Българките може да имат трети конфликт между тях още тази седмица. Двете са декларирани за шампионата „ Ашар Догу “ в Истанбул в категория до 62 кг, чиито битки стартират в петък.

Дудова е 4-кратна европейска шампионка. През предходната година стана №1 в света и в Европа в категория до 59 кг. А континентални трофеи има още на 55 и 57 кг.

Капитанката на тима Тайбе Юсеин е международна и двукратна европейска шампионка, през лятото завоюва и олимпийски орден – бронз от Токио 2020.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР