Тази година четири столични театъра ще се сдобият с нови

...
Тази година четири столични театъра ще се сдобият с нови
Коментари Харесай

Актьори и режисьори влизат в битката за четири столични театъра

Тази година четири столични театъра ще се снабдят с нови управления откакто през 2021 година изтекоха мандатите на досегашните им шефове. Конкурси за нови титуляри бяха оповестени за Народния спектакъл " Иван Вазов ", Младежкия спектакъл " Николай Бинев ", Сатиричния спектакъл " Алеко Константинов " и спектакъл " Българска войска ". След приключване на периода за подаване на документи Министерство на културата разгласява имената на класиралите се претенденти за съответните културни институти.

От информация на ведомството се схваща, че общо трима претенденти ще се борят за позицията шеф на Народния спектакъл " Иван Вазов ". Това са досегашният титуляр на културния институт Мариус Донкин, чиито мандат изтече на 1 септември, както и режисьорът Васил Василев и артистът Сава Драгунчев. До събеседване с комисията не бе позволен режисьора Бойко Богданов, а като причина се показва невъзможността на Богданов да удостовери най-малък професионален опит от 5 години в региона на културата, какъвто се изисква за длъжността, написа в известието на Министерство на културата.

е сегашен шеф на Драматично-кукления спектакъл " Иван Радоев " в Плевен и някогашен началник на Драматичния спектакъл в Ловеч. Бил е заместник-министър на културата в кабинета на Петър Стоянович и държавното управление на Пламен Орешарски. Завършил е театрална постановка в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " и " Мениджмънт на бизнес организациите " от Стопанската академия " Д. А. Ценов ".

През юли предходната година някогашният длъжностен министър на културата Велислав Минеков съобщи, че Плевенският спектакъл е най-успешният спектакъл в България по отношение на посещаемост и финансови резултати, а управлението му в лицето на неговия шеф Васил Василев е може би най-адекватното в тази сфера. Именно Василев сътвори планът " Пътуващ фен ", който дава опция на фенове от разнообразни градове да пътуват до Плевен, с цел да гледат нови театрални постановки като в цената на билета е включена и нощувка със закуска в хотел в центъра на града.

е артист от трупата на Народния спектакъл " Иван Вазов " от 2009 година насам. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " през 2008 година в класа на проф. Стефан Данаилов. Специализирал е в редица институти по света измежду които Кралския Шекспиров спектакъл и Шекспировия спектакъл " Глобус " в Лондон. Има номинация за премия ИКАР през 2018 година за поддържаща мъжка роля за ролята на Самоквасов в " Чаровно лято с неизбежните му там неприятности " от Максим Горки.

Досегашният шеф на Народния спектакъл Мариус Донкин още веднъж ще се състезава за влиятелната позиция. Той бе определен за ръкодовител на културния институт през 2016 година Последните месеци от мандата му обаче минаха под светлината на спора му с някогашния шеф на театъра Александър Морфов. Повод за спора стана на който Морфов е режисьор, на сцената на Народния спектакъл. Тогава Морфов разгласи, че по негово гледище представлението няма да се играе, до момента в който Мариус Донкин е шеф. Причината по думите му е, че Донкин е отказал да отпусне време и място за възстановителни подготовки. Малко по-късно от Народния спектакъл излязоха със своя позиция, подписана от шефа Мариус Донкин, в която показват, че " Хъшове " няма по какъв начин да се играе, тъй като нямали уредени авторски права за музиката си.

е приключил актьорско майсторство за трагичен спектакъл в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ", учи при Методи Андонов и Нейчо Попов, и приключва през 1971 година при Любомир Кабакчиев. Професионалния си път стартира в Драматичен спектакъл " Николай О. Масалитинов " в Пловдив, а през 1979 година постъпва в трупата на Народния спектакъл " Иван Вазов ", където измежду най-популярните негови функции са Едмънт в " Крал Лир " от Уилям Шекспир, Граф Алмавива в " Сватбата на Фигаро " от Пиер дьо Бомарше, Той в " Убийци " от Стефан Гечев и доста други.

Когато политиката се намеси в културата

Конкурси за шефове са оповестени и за Сатиричния спектакъл, Театър " Българска войска " и Младежкия спектакъл. Техните сегашни шефове - Калин Сърменов, Мирослав Пашов и Владимир Люцканов бяха определени съвсем едновременно с Мариус Донкин и бяха назначени съвсем по едно и също време.

Засега най-оспорвана се обрисува да е борбата за Сатирата, където досегашният шеф Калин Сърменов още веднъж ще се бори за директорското място. В условия на пандемия той съумя да вдигне заплатите на актьорите и на техническия личен състав с над 50% и направи по този начин, че месечните хонорари на комедийната натрупа да са измежду най-високите в страната. Сърменов е прочут и с това, че е измежду откритите симпатизанти на ГЕРБ, като на президентските избори през ноември взе участие в инициативния комитет, издигнал проф. Анастас Герджиков за претендент за държавен глава. Негов главен конкурент ще е комедийният артист Мариан Бачев, който е измежду специалистите в сектор " Култура " на " ИТН " и взе участие в актьорските вечери в " Шоуто на Слави " по Би Ти Ви и във " Вечерното шоу на Слави Трифонов " по телевизия " 7/8. " И Сърменов, и Бачев имат богат ефирен и сценичен опит, като и двамата от години играят в Сатиричния спектакъл.

В състезанието е позволен и кукленият артист Валентин Валентинович Гиясбейли, който е играл в театрите в Бургас, Шумен, Търговище и е бил началник на компании, занимаващи се с продуциране и реализиране на събития, семинари, образования, театрални представления, кино и телевизионни продукции включително рекламни спотове, видео спотове, музикални клипове, импресарска активност, както и действия в региона на селското, горското и рибното стопанство.

Ветеранът измежду театралните шефове - Владимир Люцканов, който управлява Младежкия спектакъл към този момент 16 години, няма да се бори още веднъж за позицията, а ще отстъпи поста на един от четиримата претенденти - преподавателят в катедра " Театрознание " в НАТФИЗ Михаил Байков, режисьорът Борис Панкин, артистът Илия Виделинов, и драматургът Димитър Митев, по-известен с псевдонима Димитър Кабаков, който понастоящем е шеф на общинския спектакъл в Казанлък.

Панкин е най-разпознаваем измежду изброените претенденти. Той е режисьор с 35-годишна професионална процедура, над 90 постановки и специализации в Рим, Берлин, Ню Йорк. Преподавателската му активност стартира през 1998 година като помощник по Актьорско майсторство и постановка в НАТФИЗ " Кр. Сарафов ", преподава в Нов български университет, Театрален лицей " Любен Гройс ". а от 2007 и досега е Артистичен шеф и началник на Програмите за Мюзикъл и Английска драма на Американския лицей в София. Панкин бе участник в митингите против държавното управление на Бойко Борисов и кандидат-депутат в София от обединението " Изправи се! Мутри, вън! "

Най-малко са претендентите за спектакъл " Българска войска ". Досегашаният титуляр Мирослав Пашов, който е отпред на института към този момент 11 години още веднъж ще взе участие в състезанието, както и режисьорът и артист Владлен Александров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР