Тази година би следвало да бъде най-успешната за туризма, каза

...
Тази година би следвало да бъде най-успешната за туризма, каза
Коментари Харесай

Министър Милошев: Тази година би следвало да бъде най-успешната за туризма по морето в България

Тази година би следвало да бъде най-успешната за туризма, сподели в ефира на БТВ служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Попитан за персонална оценка за това по какъв начин минава туристическият сезон по морето в България, той уточни, че откогато има такава статистика, най-успешната година за туризъм в България е 2019 година, преди да пристигна коронавирус пандемията. В годините след нея възобновяване на туристическия бранш върви по-бавно спрямо останалия свят, само че тази година имаме безспорната опция това да бъде най-успешната година за туризма, добави той.

На въпрос подготвен ли е да остане в ръководството като длъжностен министър, в случай че бъде поканен в идващ длъжностен кабинет, Милошев разяснява, че това е умозрителен въпрос. Това е екипна работа, би трябвало да знаем кой, с кого, по какъв начин, защо става въпрос, разяснява министърът.

Милошев бе запитан да разяснява случай от черноморски курорт, при който семейство е платило 1500 лв. за обзор на дете. За нас е от изключителна значимост, тъй като здравната инфраструктура е част от туристическия артикул, разяснява той. Този случай, който е с 1500 лева, е като случая с крокодила – индивидуален случай, само че основава общо усещане. Всички приказват за тези 1500 лева, добави Милошев. Според него, когато сме на " върха на туристическия сезон ", е явно, че здравната инфраструктура не доближава, което пък основава пазарни ниши по морето. Служебният министър добави, че медицинските центрове в курортите нямат обвързване да работят с Националната здравноосигурителна каса, което другояче би регулирало цената на здравната услуга или прегледа. В съответния случай с прегледа за 1500 лв., министърът съобщи, че е значимо да се знае дали пациентът е бил осведомен образно. Потребителят би трябвало да си знае правата, сподели министър Милошев и означи, че здравната застраховка оказва помощ в такива случаи. Милошев добави, че е имал няколко диалога с Министерството на здравеопазването. Те са си създали нужните инспекции, посочи той.

Относно основаването на Туристически гаранционен фонд, Милошев сподели, че е нещо извънредно значимо за българския пазар. Той главно подсигурява сигурност на потребителя или екскурзианта. Това значи, че в случай че туроператорът, през който туристите употребяват тази услуга, изпадне в неплатежоспособност, не може да заплати, банкрутира - фондът ще покрие на 100 % тези вреди, изясни Милошев. По думите му сега в България няма подобен механизъм. От 2 август тече публично разискване на тази концепция.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР