Тази година април се очертава с необичайно високи температури и

...
Тази година април се очертава с необичайно високи температури и
Коментари Харесай

Какво ще бъде времето през април

Тази година април се обрисува с извънредно високи температури и с наклонност предстоящата междинната месечна температура у нас да се задържи към и над климатичната норма, макар, че се предвижда първото десетдневие на месеца да е с превалявания и по-ниски температури. Дори не са изключени и късни слани  по високите западни полета и планински региони. 

Средната температура през април ще бъде към и над нормата, която е сред 12 и 18 градуса в множеството региони, 10-12 градуса по Черноморието и сред -5 и 4 градуса по Целзий в планините.

Месечната сума на преваляванията ще е междинна за страната и ще бъде към и под нормата, която за равнините е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските региони - сред 60 и 100 литра на квадратен метър.

Времето през първото десетдневие на април

Посрещаме месец април с хубаво време. Очакваме и високи температури, като на доста места ще са над 20 градуса по Целзий, само че след хубавото време ни чакат превалявания и гръмотевични стихии. 

Към интервал 3-6 април времето ще е с променлива облачност и превалявания от  дъжд в Западна и Централна България, като чакаме тук-там преваляванията да са съпроводени и от гръмотевици. Повишава се и рискът от градушки и неочаквани мощни пориви напразно.

Захлаждане и по-ниски дневни температури чакаме към 3-6 април. Тогава чакаме и вероятни превалявания от сняг, като снежната граница ще се приближи до 900-1100 метра надморска височина. 

Подобряване на времето чакаме към 9 -11 април.

В този интервал температурите ще се покачат и ще се приближат до климатичните правила. Тогава Балканският полуостров ще бъде обзет от мощен транспорт на по-топла въздушна маса.

Времето през второто десетдневие на април

Към второто десетдневие на април вероятността да се образува средиземноморски циклон е много огромна. Моделите, предвиждат, че сред 11 и 12 април и ще окаже въздействие на времето на Балканския полуостров. Отново в страната се чакат превалявания от дъжд, като на доста места те ще са краткотрайни и с гръмотевици. Добрите вести са, че температурите ще се покачват и времето до обед ще е слънчево. Очакваните оптимални температури ще са сред 20-24 градуса по Целзий.

До края на второ десетдневие от април междинните месечни температури се чака да бъдат към климатичната норма.

Малко по-ниски стойности чакаме да са към третото десетдневие на април.

Тогава времето ще бъде с раздрана облачност. Някой световни модели предвиждат и навлизане на по-студена въздушна маса над Централна и Източна Европа, като предишните температури в планинските региони ще са близки до нулата.Обикновено април приключва с чести превалявания и промяна на циркулацията, което е естествена специфичност за този месец.

Нека да не забравяме, че април се характеризира с чести промени на времето, като те са свързани с това, че месецът е временен и по-близък до зимата, оповестяват от meteobalkans.

Той е присъщ с огромни аномалии и с внезапни промени на времето. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до сензитивно покачване на температурите.
Понякога при студени нахлувания от север са вероятни превалявания и от сняг, а минималните температури се намаляват под нула градуса.

През април месец имаме и по-интензивни стопляния, които са в положение да покачат температурите до летни стойности  – до 30-34 градуса по Целзий.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР