Тази година 230 хил. български граждани на и над 65

...
Тази година 230 хил. български граждани на и над 65
Коментари Харесай

Българите на и над 65 години ще се ваксинират безплатно срещу грип

 Тази година 230 хиляди български жители на и над 65 години могат да се имунизират против сезонния грип гратис, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

През 2021 година искащите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ доктор след средата на м. октомври.

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат обезпечени още към 160 ваксини против сезонния грип.

От здравното министерство акцентират, че признаците на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, изнемощялост и кашлица. Заболяването с грип след прекарана коронавирусна зараза би се отразило съществено на възрастните хора, на жителите с хронични и съпътстващи болести, както и на бременните дами. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е доста отслабена, заразяването със сезонния грип крие огромни опасности.

Съгласно късата характерност на имунизацията против COVID-19, тя се ползва в разстояние от 14 дни от друга ваксина. Грипът е сезонна зараза и би трябвало да се имунизираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а имунизацията против коронавирусната зараза е допустима през цялата година, се споделя още в известието на Министерство на здравеопазването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР