Тазгодишното издание на Тур дьо Франс е вече в историята,

...
Тазгодишното издание на Тур дьо Франс е вече в историята,
Коментари Харесай

Крис Фрум – злодей като Армстронг или една от легендите на "Тур дьо Франс"

Тазгодишното издание на " Тур дьо Франс " е към този момент в историята, 3540 км са зад тила на колоездачите и както постоянно е време за равносметки. Четвъртата победа на Крис Фрум ще се помни като най-трудната за британеца. Той победи за трета година подред на Шанз Елизе, само че го направи със единствено 54 секунди пред Ригоберто Уран.

Макар и доста завързана, борбата даде безапелационен отговор, че Фрум към момента е силата, с която всички останали би трябвало да се преценяват.

Трансформацията, която докара до четвъртата купа

Според мнозина на 32 година Крис Фрум към този момент се намира в зенита на своята кариера. Основният претекст на някои анализатори е дребната разлика, с която завоюва. Досега само Найро Кинтана през 2015 година съумя да бъде на по-малко от две минути зад първенеца, а в тазгодишното издание първите четирима приключиха събрани в 2.21 мин.

При първия си триумф през 2013 година британецът беше с 4.20 минути пред Кинтана, а през 2016 с 4.05 пред Ромен Барде.

 Ромен Барде и Ригоберто Уран бяха най-достойните съперници на Фрум, само че и те не съумяха да го смъкват от трона му.
© Reuters

Ромен Барде и Ригоберто Уран бяха най-достойните съперници на Фрум, само че и те не съумяха да го смъкват от трона му.

" Още когато видяхме маршрута за 2017 година знаехме, че той не е доста по усета ми, тъй като няма по какъв начин да акцентира на мощните си страни. Наясно бяхме, че борбата ще е доста по-завързана ", сподели Фрум след финалния стадий в неделя.

От " Скай " признаха, че въпреки и да завоюваха жълтата фланелка, Тура се разви по напълно друг сюжет от този, който са възнамерявали. Мозъкът зад четирите победи на Фрум – спортният шеф Никола Портал изясни, че през последните години британецът е съумял да стане доста по-комплексен, което му носи триумфите.

" Преди Крис беше упрекван, че е отегчителен и монотонен играч, а сега още веднъж се намират рецензии. Това не ни въздейства, тъй като той стана доста по-комплексен. Печели време, където другите не чакат, тъкмо това си поставихме като цел, когато видяхме маршрута за 2017 година ", сподели Портал.

И в действителност Фрум се разви главно тактически, като през последните две години завоюва скъпо време против противниците си в равнинни стадии при непряк вятър, спускания и спринтове, а не както преди единствено при изкачвания и тичане по часовник.

Тур 2017 – странният Тур

Освен изброените нагоре аргументи, Обиколката на Франция през тази година ще се запомни и с огромните обрати, които претърпя. Конкретно за Фрум през 2017 година имаше доста първи неща с изключение на дребните разлики.

Британецът за първи път дойде във Франция без да има нито една победа в друго съревнование през сезона и приключи Тура без да завоюва нито един стадий.

За първи път той изгуби жълтата фланелка по време на надпреварата за сметка на директен противник – Фабио Ару го " съблече " в 11-ия стадий, само че Фрум си върна водачеството два дни по-късно.

 Фабио Ару съумя да
© Reuters

Фабио Ару съумя да " съблече " първенеца от жълтото му трико, само че единствено за два дни.

" Тур дьо Франс " изгуби и още по-голяма конспирация след ранното отпадане на двама от огромните любимци Алехандро Валверде, счупил капачка в първия стадий и Ричи Порт, който падна брутално в деветия.

Всичко това докара до доста друга тактичност на някои от тимовете. Мнозина се задоволиха просто да карат защитно и да пазят местата си в Топ 10, а други като Кинтана и Контадор или нямаха сили, или просто изгубиха шансове за положително класиране прекомерно рано.

Може ли Фрум да печели без " Скай "

" В колоезденето спечелилият е един, само че той е нищо без добър тим ", обича да споделя един от най-известните коментатори на спорта Фил Лиджет.

През 2017 година Фрум и " Скай " за следващ път потвърдиха, че са непобедима композиция. Британецът имаше зад тила си най-силния тим, който доста рядко позволява неточности, а направи ли го – ги поправя незабавно.

Основният въпрос на тазгодишния Тур беше дали " Скай " би трябвало да заложи на Микел Ланда, откакто се видя, че Фрум не е в най-хубавата си форма. Испанецът, който завоюва наградата най-хубав катерач в Джирото, свърши отлична работа, само че още веднъж блесна в миг когато върху него нямаше никакво напрежение.

Ланда не съумя да стъпи на подиума, изоставайки единствено със секунда от третия Барде, само че още веднъж както през 2015 година в " Астана " беше най-силен тогава, когато от него не се очакваше нищо повече с изключение на помощ за водача си.

 Крис Фрум назова най-силния си асистент Квятковски
© Reuters

Крис Фрум назова най-силния си асистент Квятковски " същинско животно " за работата свършена през трите седмици.

Извън интригата сред Ланда и Фрум, " Скай " още веднъж впечатли всички, като британецът имаше разполагаем колоездачи, които в други отбори ще са водачи. Невъзпятият воин Микел Ниеве за 11-и път от 13 участия в огромни обиколки приключи в Топ 20, свършвайки отлична работа за водача си. А Михал Квятковски беше най-силният колоездач на " Скай ", с право наименуван от Фрум " същинско животно ".

Макар и без Герант Томас, " Скай " още веднъж изведе своята звезда до триумфа, повдигайки въпроса дали Фрум би бил толкоз мощен, в случай че не е в най-хубавия тим.

Неизбежните съпоставения с Армстронг


© Reuters

" Гледал съм този филм и той не приключва добре ", сподели Армстронг във връзка държанието на " Скай ".
При четири победи в границите на пет години и тотална доминация от негова страна няма по какъв начин да не следват и сравненията с най-големите колоездачи на последните години и в частност Ланс Армстронг.

Седемкратният първенец (1999-2005), който беше заличен от историята на Тура след признанията, че е бил допингиран, мачкаше по същия метод както Фрум. Още след пробива на британеца в елита на спорта стартира доста да се приказва по какъв начин той е новият Ланс.

We are live now for #Stages Podcast on @facebooklive recapping #TDF2017 final stage - https://t.co/jvMJ70wSkgpic.twitter.com/SSGRcPUJXP
— Lance Armstrong (@lancearmstrong) July 23, 2017

Отборът на двамата също доста си наподобяват - " Ю Ес Постал " (по-късно " Дискавъри " ) разполагаше с безграничен бюджет, както сега " Скай ". Американският отбор доминираше тотално в Обиколката на Франция и също както " Скай " не беше долюбван от необятната аудитория поради успехите си.

По време на Тура тази година Армстронг разясняваше онлайн в страницата си във " Facebook ", с което генерира голям трафик и интерес към себе си. Тексасецът обаче се подразни на сравненията с Фрум, смятайки че е надалеч по-успял в исторически проект.

Арстронг обаче побърза да посъветва " Скай " да трансформират държанието си, поради имиджа който натрупат.

Причина за това стана скандал с шефа на тима сър Дейв Брейлсфорд, който изгони най-влиятелната колоездачна медия в света Cycling News, неудовлетворен от материали за себе си.

" Това не е добре и Брейлсфорд би трябвало да го разбере. Гледал съм този филм и доста добре знам по какъв начин завършва ", разяснява Армстронг.

Той самичък си изпати от надменното държание на своя началник Йохан Брюнел към медии и противници, до момента в който мачкаше в Тура, а по-късно методите на белгиеца се стовариха с цялостна мощ върху Армстронг и " Ю Ес Постал ".

Според мнозина същото може да се случи и със " Скай ". Британците са новатори в спорта, употребяват последния вик на модата при всички технологии, само че по този начин и не съумяват да убедят всички, че се състезават чисти.

Има ли Фрум място измежду легендите

" Крис е на 32 години и има задоволително време пред себе си да запише още победи в Тура ", разяснява ден след успеха Брейлсфорд.

Няма подозрение, че британецът ще започва в Обиколката на Франция и следващата година, в опит да изравни легендите Жак Анкетил, Еди Меркс, Бернар Ино и Мигел Индураин, които имат по пет победи.

До момента главната разлика сред Фрум и останалите четирима е, че на 32 години всеки един от тях към този момент беше спечелил пет трофеи в Тура.

With a 4th overall win, Chris Froome (SKY) only trails 4 #TDF legends: Anquetil, Merckx, Hinault & Indurain, who all have 5.#TDFdatapic.twitter.com/UBd2kz2Cyn
— letourdata (@letourdata) July 23, 2017

При триумф следващата година обаче британецът може да закръгли сметката си на пет от общо осем старта (такива са индикаторите на Анкетил и Ино). Меркс има пет победи в седем Тура, а Индуараин пет от 12 опита.

Може ли обаче пета победа да го подреди измежду легендите, това е главният въпрос. За разлика от всички изброени, триумфите на Фрум идват единствено и само във Франция. Във времена, в които спортът е доста по-профилиран след като и да било, британецът избира да се готви главно за Тура.

За сметка на това Меркс има 11 огромни обиколки (5 пъти Тур, 5 пъти Джиро, 1 път Вуелта), Ино е с 10, Анкетил с общо осем, а Индуарин със седем (единствен не е печелил и трите).

" Фрум е най-хубавият колоездач на нашето съвремие, само че му липсва харизма ", е главното обвиняване към британеца.

Явяващ се първият доминатор в спорта от времето на Ланс Армстронг, Фрум е жертван да се лута сред двете крайности. За едни той ще остане измежду огромните имена на колоезденето, каквото и да реализира оттук нататък, а за други ще бъде артикул на добре смазана машина.

" Скай " е №1 и по извоювани пари

Освен тоталната си доминация по пътищата на Франция, тимът на " Скай " обра и лъвския къс от наградния фонд на надпреварата. За британеците се пада повече от една трета от приходите на стойност 2 287 650 евро.

Победителят в Тура прибира 500 хиляди евро, както и бонус от 500 евро за всеки ден, в който е носил жълтата фланелка (общо 15 дни). " Скай " добави към тази сума още 70 хиляди евро за четвъртото място на Ланда, 50 хиляди евро за успеха в отборното класиране. Други 13 хиляди евро идват от успеха на Герант Томас в първия стадий и четирите му дни в жълто.

Общо " Скай " завоюва над 700 хиляди евро от Тура. Вторият отбор в тази ранглиста " Канъндел " е с 243 хиляди евро, главно идващи от втората позиция на Ригоберто Уран (200 хиляди евро от наградния фонд).

Сред последните три са два от тимовете с най-големи бюджети и искания. " Мовистар ", който дойде с Найро Кинтана за победа проработи едвам 24 хиляди евро, а " Бахрейн Мерида " и " Кофидис " не съумяха даже да доближат до 20 хиляди евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР