Тазгодишното издание на Sofia Open се превърна в историческо за

...
Тазгодишното издание на Sofia Open се превърна в историческо за
Коментари Харесай

За историята: изцяло женски съдийски екип ръководи Sofia Open


Тазгодишното издание на Sofia Open се трансформира в историческо за мъжкия тенис. За пръв път конкуренция от календара на ATP бива ръководена от съдийски екип, формиран напълно от дами. Нещо повече – супервайзорът, турнирният шеф и ръководителят на съдиите също са дами. Директорът на Sofia Open Кей Годкхинди разяснява за какво това е толкоз трогателен аспект от шампионата.

„ Честно казано, първоначално не си дадохме сметка за това, защото всичко се случи по доста натурален метод. Екипът бе формиран от хора, които просто обичат това, което вършат. През годините съм провела както мъжки, по този начин и женски шампионати и въпреки всеки от тях да има характерни условия, в последна сметка същината е идентична – да създадем по този начин, че всички да са удовлетворени и да се опитаме да предложим допустимо най-хубавия шампионат на играчите, почитателите и личния състав “ – сподели Годкхинди пред уеб страницата на ATP.

„ Ние сме дребна част от едно огромно придвижване, чиято цел е пъкъл покаже, че полът не дефинира качествата ти. Чудесно е, че ATP и WTA предсотавят идентични благоприятни условия на всички, защото оказването на поддръжка на дамите постоянно, когато това е допустимо, е стъпка в вярната посока. Фантастично е, че ATP застават зад тази концепция като дават късмет на от ден на ден дами да извършват ролята на съдии и супервайзори в техните шампионати “.

През последните години стартира да се следи съществуване на дами съдии във от ден на ден спортове, само че в тениса това събитие не е оригиналност. Сред пионерите в това отношение е Ан Ласер, която след сполучливата си кариера на арбитър през днешния ден е супервайзор на Sofia Open, трансформирайки се в първата жена, на която тази служба бива поверена.

„ Голяма чест е да съм първата жена, която извършва тази роля. Бях арбитър на стола в ATP шампионати в продължение на доста години. Мисля, че тенисът еволюира в това отношение, което е нещо доста хубаво. Горда съм с това, което върша. За бъдещето не тениса е добре, че прекосяваме тази преграда и даваме късмет на от ден на ден дами, както все по-често се случва в други спортове “ – разяснява Ласер.

Много удовлетворена от тази обстановка е и Орели Турт, която е измежду най-реномираните съдии в актуалния тенис и също е част от екипа в София. „ Мисля, че тази концепция на ATP е доста добра. Няма значение дали си мъж или жена – значимото е да си вършиш добре работата. Точно това се опитваме да покажем тази седмица. От друга страна, ще се чувстваш още по-добре, когато съществуването на напълно женски екипи в ATP шампионатите към този момент няма да е вест, а изцяло обикновено събитие “.

Турт счита, че протичащото се сега е доста значимо освен за дамите, които са част от екипа на Sofia Open, само че и за бъдещите генерации. „ Хубаво е, че младите дами, които желаят да се занимават с това, ще видят, че е допустимо и това ще ги стимулира. Преди няколко години нямаше нито една жена, която да е арбитър на стола в ATP Тура. Сега това е все по-обичайно събитие и младите дами, които желаят да бъдат като нас и гледат по малкия екран мачове, ръководени от дами, ще схванат, че те също биха могли да доближат това равнище “.

В четвъртък (29 септември) всички мачове от програмата на централния корт на Sofia Open бяха ръководени от дами – нещо, което се случва за пръв път в историята на ATP. „ Съдийският отдел на ATP се стреми както към високи резултати, по този начин и към разнородни по състав екипи. Турнирът в София е доказателство за нашите сполучливи старания в тази тенденция. Макар пътят към напредъка да е дълъг, ние сме горди от посоката, в която сме поели и сме сигурни, че ни чака ярко бъдеще “ – съобщи Али Нили, старши шеф на съдийската комисия на ATP.

(Снимки: LAP.bg)
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР