Тазгодишният юли е бил по-горещият месец от 1880 г., когато

...
Тазгодишният юли е бил по-горещият месец от 1880 г., когато
Коментари Харесай

Тазгодишният юли е бил най-горещият месец от 1880 г.

Тазгодишният юли е бил по-горещият месец от 1880 година, когато стартира да се изготвя международната статистика на температурните върхове, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА, която цитира НАСА.

Миналият месец е бил с 0,24 градуса по Целзий по-топъл от всеки различен юли в данните на американската галактическа организация, споделят учени от Института за галактически проучвания " Годард " на НАСА.

Юли 2023 година е бил с 1,18 градуса по Целзий по-топъл от междинните температурни индикатори за интервала сред 1951 и 1980 година, оповестиха от НАСА.

" Данните на НАСА удостоверяват това, което милиарди хора по света безусловно усетиха: температурите през юли 2023 година го трансфораха в най-горещия месец в историята ", съобщи ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

" Науката е ясна. Трябва да действаме в този момент, с цел да защитим общностите и планетата ни; тя е единствената, която имаме ".

Особено горещи бяха елементи в Южна Америка, Северна Африка, Северна Америка и Антарктическия полуостров, където се наблюдаваше покачване на температурите с към 4 градуса по Целзий над междинните, допълват специалистите на НАСА.

Данните на галактическата организация на Съединени американски щати демонстрират, че петте най-горещи месеца юли от 1880 година насам са се случили в последните пет години.

Директорът на института " Годард " Гавин Шмид споделя, че стоплянето на Земята се дължи най-вече на породените от индивида излъчвания парникови газове. " И това повишение на междинните температури подхранва рисковите рискови горещини, които хората изпитват ".

Високите температури на морската повърхнина способстваха за рекордното стопляне през юли, а анализите на НАСА демонстрират изключително високи индикатори в източната част на Тихия океан - доказателство за метеорологичното събитие, известно като Ел Ниньо, почнало през месец май, отбелязва ДПА.

Феномени като Ел Ниньо или Ла Нина, които затоплят или охлаждат Тихия океан, могат да допринесат за годишната колебливост на световните температури. НАСА чака да види най-голямото влияние на Ел Ниньо през февруари, март и април 2024 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР