Тазгодишният конкурс за песен на Евровизия се провежда на 14

...
Тазгодишният конкурс за песен на Евровизия се провежда на 14
Коментари Харесай

Защо победата на Украйна на Евровизия 2022 е почти предрешена

Тазгодишният конкурс за ария на " Евровизия " се организира на 14 май в Торино, Италия. А Украйна е главният любимец за победа, счита влиятелния уебсайт. Според прогнозите на букмейкърите към 4 май 2022 година тя има 43% късмет за победа в състезанието.

Успехът е съвсем превдварително решен освен поради това, че последните коефициенти за първото място отразяват необятно публикуваната благосклонност в цяла Европа към нападнатата от агресора Украйна. Но също и тъй като украинският претендент - песента " Стефания " на " Калуш оркестра ", уцелва вярната рецепта, когато става въпрос за Евровизия.

Комбинирайки обичайни фолклорни звуци с съвременен хип-хоп, песента е сантиментална и оптимистична в това време. Първоначално написана като ода за майката на вокалистката на групата, " Стефания " се трансформира в химн на нацията във войната.

Изпълнението е напълно на украински език и е показано с обичайни дрехи и принадлежности, утвърждаващи украинската еднаквост. И в същото време ловко смесва мелодичния национален припев с световните ритми на хип-хопа.

Песента сякаш отразява нещо от непоколебимата настройка на Украйна пред съветската експанзия, както и от нейните прозападни културни пристрастености. Един от членовете на групата " Калуш оркестра " неотдавна съобщи: " Нашата страна освен ще завоюва войната, само че и ще завоюва Евровизия ".

Русия също имаше желание да се състезава в състезанието тази година. През февруари обаче Европейският съюз за радио и телевизия - организацията, която стои зад " Евровизия ", забрани на страната агресор да се включи в надпреварата под възходящия напън от други участващи страни поради нашествието в Украйна.

Ако Украйна в действителност завоюва, това ще утвърди продължаващата наклонност на " Евровизия " за маркиране на границите на демократичния Запад, счита Робърт Дийм Тобин от The Conversation. Въпреки известния и ефимерен темперамент на песните му събитието през цялото време отразява политическата просвета и геополитическите действителности на Стария континент.

Постоянно възходящият брой участващи страни с годините разшири разбирането кои страни принадлежат към Европа в културен аспект. По-сложен и нюансиран обаче е идеологическият и политическият смисъл на понятието Европа. Заявените " съществени полезности " на Европейския съюз за радио и телевизия включват народна власт, плурализъм, многообразие, приобщаване и независимост на изложение.

Успехът на " Евровизия " постоянно е за страни, които интензивно се стремят към демократичните, приобщаващи, плуралистични, демократични идеали на Европа. Победите в състезанието за Испания в края на 60-те години на предишния век да вземем за пример предшестват относителното разхлабване на публичните ограничавания в последните години на ерата на Франко.

Победата на Турция през 2003 година пък пристигна в разгара на акцията на тази страна за присъединение към Европейския съюз. Впоследствие обаче тази акция се провали.

А най-много страните от Източна Европа, които започнаха да се състезават през 90-те години на предишния век, одобриха състезанието за европейска ария като знак на западната независимост. След като Естония стана първата някогашна руска република, която завоюва през 2001 година, министър председателят Март Лаар разгласи: " Вече не чукаме на вратата на Европа. Вървим през нея, пеейки. "

Източник: Дневник

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2022/05/10/4344305_zashto_pobedata_na_ukraina_na_evroviziia_2022_e_pochti/

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР