Тазгодишната зърнена реколта се очертава да е по-добра от миналата

...
Тазгодишната зърнена реколта се очертава да е по-добра от миналата
Коментари Харесай

Проф. Иван Киряков: Очакваме добра зърнена реколта 2021

Тазгодишната зърнена годишна продукция се обрисува да е по-добра от предходната година. Оперативните данни на Министерството на земеделието към 20 май сочат нарастване на площите за реколтиране с съвсем всички съществени есенни култури по отношение на година по-рано, което е доста при ръжта и тритикалето - с към 26%, и по-слабо изразено при пшеницата и маслодайната рапица - надлежно с 0,2 и 12,5 %. Единствено площите за реколтиране със зимен ечемик са малко под миналогодишните - с 5,6%. Прогноза за добър берекет направи неотдавна и проф. доктор Иван Киряков от Добруджанския аграрни институт край Генерал Тошево. „ В момента обстановката при зърнено-житните култури е доста по-добра спрямо предходната година. Сега имаме влага в почвата, въпреки че е хладно. През пролетта на 2020 година сушата към този момент беше нанесла провали, имаше и възвратни студове “, разяснява агроученият.

Предварителните прогнози на Световният съвет по зърно за реколтата през 2021 година демонстрират, че общото произвеждане на зърнени култури в света може да доближи 2,2 милиарда т. Очаква се производството на пшеница да доближи 790 млн. т, откакто през 2020/2021 година прибраната пшеница се прави оценка на 774 млн. т. По предварителни прогнози за добивите на JRC-Mars за Европейски Съюз демонстрират нарастване с 3,4% на годишна база.

На този стадий се резервира ценовата наклонност за спад на цените на зърното в България и чужбина. В седмичния преглед на Софийската стокова борса за интервала 25-28 май 2021 година е посочено, че в подкръг „ Зърно “ котировките през седмицата следват международните трендове за хлебна пшеница. Цените са минимално надолу през последните седем дни: 370-390 лева./тон продава, при царевицата търсенето е на 380 лева./тон. Продавачите не котираха, а при маслодайния слънчоглед анонсите са без смяна - от 1000 до 1100 при купувачите и 1150 лева./тон при продавачите.

През последната седмица на месец май цените на главните зърнени договори по международните борсови пазари не престават да са с посока надолу заради позитивните упования по отношение на реколтата. Пшеницата в Съединени американски щати загуби нови 3 $, до 281 щ.д./тон, тази във Франция слезе с 13 евро, до 233 евро/тон. Цената и в Украйна, и в Русия следва наклонността с минус 2- 3 $ - до съответните 268 и 265 щ.д./тон. При царевицата в Съединени американски щати има също продължаващо намаляване с 4 $, до 300 щ.д./тон, а в Украйна е без смяна - 281.00 щ.д./тон. Ечемикът във Франция към този момент е с котировки за нова годишна продукция и цената се спусна стръмно с минус 22 евро, до 211 евро/тон.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР