Тазгодишната реколта от пшеница е с изключително високо качество в

...
Тазгодишната реколта от пшеница е с изключително високо качество в
Коментари Харесай

Министър Явор Гечев: Тази година българската пшеница е с изключително високо качество

Тазгодишната годишна продукция от пшеница е с извънредно високо качество спрямо последните 7-8 години, с помощта на добре свършена работа от всички по веригата. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време Консултативния съвет по зърното. Данните за високото качество бяха доказани от зърнопроизводители и хлебопроизводители.

Произведеното в България зърно обезпечава високо качество на хляба и хлебните артикули на българския пазар, които дават отговор на всички стандарти, бяха единомислещи членовете на Консултативния съвет. Те се сплотиха, че на фона на сушата в Европа реколтата е извънредно конкурентоспособна, зърненият баланс на страната е подсигурен, като има задоволително количества както за потреблението в страната, по този начин и за интензивна търговия и експорт.

По показани на съвещанието оперативни данни, в България тазгодишната годишна продукция от пшеница доближи 6,3 млн. тона, при реколтирани 12 млн. дка и 525 кг междинен рандеман. Най високи са добивите в Разград - 661кг/дка, следвани от област Добрич със междинен рандеман 648 кг/дка. Прибрани са и 616 хиляди т ечемик при междинен рандеман 498 кг/дка, от 124 000 ха.

При реколтирани 30% от засетите площи с царевица все още по оперативни данни междинният рандеман е 477 кг/дка, а при реколтирани 73% от площите със слънчоглед междинният рандеман е 222 кг/дка.

В рамките на съвещанието зърнопроизводителите показаха главните проблеми, пред които са изправени сега, в това число сушата през стопанската година, намножаване на неприятели, високата инфлация и сериозният растеж на цените на индустриалните запаси, понижението на изкупните цени поради украинския импорт на слънчоглед. В същото време следва погашение на наеми за земите в размер над 1,5 милиарда лв..

Аграрният министър напомни, че страната ни е солидарна с Украйна, само че българските производители сега са съществено наранени от свръхпредлагането, по тази причина и към този момент поискахме от Европейската комисия (ЕК) да приложи изключителни ограничения поради разстройствата на зърнения пазар. Засилен е и контролът върху импортираните партиди зърно.

Той осведоми, че Министерството на земеделието ще създаде проект за битка с неприятелите, чието използване би трябвало да стартира в пролетните месеци.

По време на Консултативния съвет министър Явор Гечев предложи да бъде върнат регистрационният режим на складовете, за засилен надзор върху наличностите и техния генезис, както и като мярка против сивия бранш. Това предложение беше подкрепено от всички участници в съвещанието. В умозаключение той означи, че поради провокациите пред бранша ролята на Консултативния съвет по зърното има все по-голямо значение и предложи неговото привикване да бъде с по-голям интензитет.

В срещата, която се организира в хибриден формат и беше водена от ротационния ръководител на Консултативния съвет Венцислав Върбанов, от страна на браншовите организации участваха Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Националният съюз на земеделските кооперации в България, Съюзът на българските мелничари, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Съюзът на зърнопроизводителите в България, Асоциацията на търговците на зърно и зърнопродукти, Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи, Асоциацията на земеделските производители в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР