Тазгодишната реколта от пшеница е добра и ще намери своята

...
Тазгодишната реколта от пшеница е добра и ще намери своята
Коментари Харесай

Зам.-министър: Реколтата е добра, има пшеница и за износ

Тазгодишната годишна продукция от пшеница е добра и ще откри своята реализация, съобщи служебният заместник-министър на земеделието Георги Събев пред публицисти в Добрич.

Той взе участие в откриването на интернационалното ревю " Селското стопанство и всичко за него ".

Продукцията е качествена и българското зърно още веднъж ще откри купувачи и на интернационалните пазари, добави Събев. По думите му, за разлика от положителните добиви при зърнената просвета, упованията са

реколтата от слънчогледа да бъде с към 30 на 100 по-ниска поради нападението от ливадна пеперуда.

В отговор на въпрос за вноса на слънчогледово семе от Украйна, което доближи до преработвателните предприятия, Георги Събев сподели, че след разискване със земеделския отрасъл се търси вид за минимизиране на вредите. Той добави, че се чака през днешния ден да бъде подадено писмо до Европейската комисия и да се изиска подпомагане, като се задейства правният инструментариум и се освободят средства от спешния запас за подкрепяне на българските производители.

До края на тази година или началото на идващата би трябвало да стартира приемът на заявки от земеделците по Плана за възобновяване и механизма за възобновяване и резистентност, заяви по-късно Георги Събев на конференцията " Земеделски практики в интерес на климата и околната среда ", която се организира в границите на интернационалното ревю.

По думите му администрацията в Министерството на земеделието би трябвало да навакса неколкомесечно забавяне и първият банкет на документи ще започва по доста облекчена процедура. По Плана за възстанояване в селското стопанство би трябвало да бъдат вложени към 1 милиард лв., като 70 на 100 от средствата би трябвало да бъдат контрактувани през 2023 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР