Тазгодишната програма на Мултикултурният град“ се удължи с месец и

...
Тазгодишната програма на Мултикултурният град“ се удължи с месец и
Коментари Харесай

Магията на хляба – една стена която разказва истории

Тазгодишната стратегия на „ Мултикултурният град “ се удължи с месец и приключва в навечерието на настъпващия празник Курбан Байрам.

Събитието е под надпис „ Магията на хляба – една стена, която споделя истории ” и е отдадено на 65-годишнината от основаването на хлебозавода в Кърджали, който е един от първите в страната. Днес на една от стените на постройката беше конфигуриран дизайнерски план с размери 4х3 метра с къса история на завода и архивни фотографии от историческото му развиване. Това е третото от поредицата събития, осъществяванив сходство с Меморандума за съдействие, подписан от Арт придвижване Кръг с 9 организации от Кърджали за потребление на архивни фотографии от живота на кърджалийци през 20 век като част от тактиката за нововъведения в туристическата реклама. По силата на Меморандума до момента бяха осъществени рекламни планове с подобаващи дизайнерски концепции с архивни фотографии: на Пазара на производителите, в клона на „ Български пощи “-Кърджали и във фоайето на ресторант „ Градина “.

Новопостроеният Хлебозавод в Кърджали е пуснат в употреба на 1 май 1957 година и новото Градско промишлено дружество „ Хлебна индустрия “ поема напълно производството на самун и хлебни произведения от частния бранш. Инициативата принадлежи на група частни прогресивни български и турски хлебари в града, които виждат в обединяването си в кооперация късмет за съвременно и несъмнено произвеждане, което дава отговор на потребностите на популацията от града и селата. На 17 февруари 1946 година тази група основава кооперативно придвижване, което просъществува до 30 април 1957 година, когато се приготвя формалното разкриване на новия хлебозавод. Строителните работи стартират през 1954 година и когато първият стадий е приключен, за едно денонощие са се произвеждали 30 тона самун и са се транспортирали в дървени каси с една товарна кола и една каруца. През 1976 година заводът е уголемен и през 1977-ма влизат в употреба цеховете за сладкарски произведения и закуски.

Новият Хлебозавод е един от първите в страната и на практиказаменя 6-те съществуващи фурни в града, които не са имали потенциал да изхранват локалното население. Оборудването му е руско, импортирано по линията на Минно-обогатителния комбинат „ Горубсо “. Директори през годините са били: Никола Радев /1957-1960/, Стоян Петков /1962-1982/, инж. Игната Д. Куцкова /1984-1995/, инж. Фахри Нури /1995-1999/, Бахар Палова /от 1999 до днес/. Хлябът се създава и до през днешния ден по технология от 1975 година – без оцветители и консерванти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР